Такса смет да се изчислява по изхвърлените отпадъци, а не

...
Такса смет да се изчислява по изхвърлените отпадъци, а не
Коментари Харесай

От догодина плащаме за боклука според броя на хората в имота

Такса боклук да се пресмята по изхвърлените боклуци, а не като % от данъчната оценка на парцела, както е сега.

След доста години отсрочване този съответен метод най-сетне се вкарва и в България от 1 януари 2024 година

Една от първите задания на новите кметове и общински препоръки след локалните избори през октомври е

да сметнат какъв брой ще плащаме за боклука

В противоположен случай ни чакат милиони евро наказания,
Европейска комисия към този момент заплаши със съд България,
тъй като още не е въвела обективен модел за такса боклук.

От Брюксел чакат пояснения до края на този месец какво подхваща страната ни. Ако те не са задоволително безапелационни, ще заведе дело.

Спечели ли го, ще плащаме милиони евро за всеки ден закъснение.

Вероятно санкцията ще ни се размине, тъй като към този момент е направена методиката, по която ще се пресмятат сумите, които семействата ще заплащат за почистването. Очаква се тя да бъде призната от Министерския съвет до края на този месец.

Според методиката общинарите могат да употребяват три метода

– да се продават на хората специфични торби, да се заплаща по отношение на броя контейнери или да се пресметна сума по броя на живеещите в даден парцел.

По неофициална информация множеството кметове имат желание да употребяват броя на живеещите в едно жилище.

В този случай сумата се дефинира, като разноските на общината се разделят на хората в населенoто място, а получената сума се умножи по броя на жителите на парцела.

За измерител може да се вземе и изразходваното количество вода.
Приходите от такса боклук би трябвало да покриват разноските за разчистване.
Изключение от този принцип се позволява единствено в случаи, когато може да бъде обиден публичният интерес – т.е. с новата методика таксата да се вдигне прекалено.

Според параметрите на новата методика може да се създадат приблизителни калкулации какъв брой ще коства извозването на боклука.

Например в приблизително огромна община с близо 138 000 поданици и разноски за разчистване за 10,5 млн. лв. таксата ще е 76 лв. на човек годишно.
Така домакинство от четирима ще би трябвало да заплати 304 лв..
Ако се приложи методът със специфични торби за боклука и всяка една събира 15 кг, то тогава цената на една излиза 2,5 лв..
При потребление на съд за боклуци с съдържимост 30 кг,
който се запълва напълно и се изхвърля веднъж седмично, годишната такса ще се равнява на 9360 лева и ще се разпределя по отношение на ползвателите, които изхвърлят в този съд.

Оказва се обаче, че

към момента няма община, която да е направила точни планове

какъв брой ще плащаме за боклука от следващата година, сподели инспекция на “24 часа ”.

Причината е, че всички чакат методиката, по която да вършат сметките. Има градове, в които въпреки всичко тече някаква подготoвка за смяната.

В София има няколко пилотни плана, при които е въведен правилото “замърсителят заплаща ”. Единият е в регионите “Кремиковци ” и “Овча купел ”, където има система за разделно събиране на боклуци от хартия и картон, стъкло, пластмаса и метали. На семействата са раздадени контейнери или чували, а за тези в блоковете са сложени специфични контейнери.

В “Надежда ” също има организация за разделно събиране на пластмаса, хартия, метал и стъкло, както и хранителни боклуци. Това е станало с 5 “зелени острова ” за 300 семейства. Същото е направено и с още 300 други в регион “Овча купел ”. През тази година е планувано построяването на още 15 острова в регион “Надежда ”, както и разширение на системата в “Илинден ”, “Връбница ” и “Възраждане ”.

В рамките на различен план ще се изградят 3 схеми за разделно събиране и преработване на хранителни боклуци в кварталите “Вердикал ”, “Симеоново ” и “Драгалевци ” и на използвани автомобилни гуми. Ще се вкара пилотно система за разделно събиране на хранителни боклуци на правилото “от врата до врата ”, като по този метод ще се подкрепи последващото въвеждане на правилото “плати колкото изхвърляш ”.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР