Такса при проблеми, които могат да се появят в семейните

...
Такса при проблеми, които могат да се появят в семейните
Коментари Харесай

Банките измислиха нов начин да ни бръкнат в джоба

 Такса при проблеми, които могат да се появят в фамилните връзки, са поставили някои банки у нас. Една от най-големите кредитни институции в страната да вземем за пример начислява 10 лв. за блокиране на потребителска сметка при спор сред съпрузи по отношение на метода на предписание с влог, сподели инспекция. Същата такса начислява и при оспорено наследство. Оказва се също по този начин, че банките всеобщо поставят такси за промяна на развалена банкнота, макар мнението на Българска народна банка, че за тази услуга пари не би трябвало да се взимат от клиента. 

Обикновено таксата се дефинира като % от цената на заменяните пари, като постоянно има и долна граница. Така да вземем за пример една банка взима 6% от сумата, само че най-малко 6 лв.. Друга банка начислява 6%, само че долният предел е закован на 10 лв.. Друг трезор  желае 10%, като долна граница за таксата няма. Някои трезори пък желаят такса единствено за промяна на развалени задгранични банкноти. При една от банките таксата е 2%, само че най-малко 5 евро. Уточнява се, че тя важи единствено за лица, които не са нейни клиенти.

От Българска народна банка дадоха отговор на въпроси за изискванията, при които кредитните институции би трябвало да сменят развалени банкноти. Според централната банка трезорите са длъжни да дават тази услуга на клиентите си. Това би трябвало да се прави гратис, както е в Българска народна банка, написа " Телеграф ". Съгласно разпоредба номер 18 на БНБ  за надзор върху качеството на банкнотите и монетите в наличното парично послание жителите могат да обменят развалени български банкноти и монети освен в Българска народна банка, само че и във всички банки, работещи на територията на България, прецизират от централната банка. 

В случай на отвод от страна на банка да извърши обяна на развалени български пари - банкноти или монети, можете да изпратите информация за това на електронен адрес: [email protected] или по пощата до Управление " Емисионно " на Българската национална банка на адрес: 1000 София, пл. " Княз Александър " номер 1. Предоставената информация следва да съдържа данни за банката, чийто чиновник е направил отхвърли, както и изложение на условия (вкл. дата, час и местоположение).

Българска народна банка не събира такси за обмяна на развалени български банкноти и монети. Изключение са случаите на подмяна на български банкноти, които са развалени при активиране на средства срещу кражба вследствие на неправилното им потребление.  Таксата при такива случаи се събира единствено, в случай че се заменят минимум 100 развалени банкноти и се събира за всички заменяни банкноти. Не се събира такса, когато банкнотите са развалени при опит за обир или кражба, потвърден с документ от Министерство на вътрешните работи за аргументите и събитията, при които е станало повреждането. Считаме, че банките също не следва да събират такса за подмяна на развалени български банкноти и монети, само че практиката демонстрира, че се събират такива такси, показват още от централната банка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР