Такса гроб 5 лв. шокира и остави в недоумение жителите

...
Такса гроб 5 лв. шокира и остави в недоумение жителите
Коментари Харесай

„Такса гроб 5 лв.” шокира жителите на село Клисура

„ Такса гроб 5 лева ” шокира и остави в неразбиране жителите на самоковското село Клисура. " Трябва ли въобще ние, жителите на село Клисура, да заплащаме 5 или 10 лева такса за гроб, откакто не получаваме никаква услуга против тях “, питаха хората, написа " Вяра ".

„ И в случай че за град Самоков тези средства се влагат за поддръжка на гробищните паркове, то за селата не се прави безусловно нищо, селските гробища стават все по-неподдържани. Страшно е. Да, поддържането на гробните места е обвързване на околните на умрелите. Защо общината, откакто изисква тези такси, не основава нужната организация за почистването на гробищните паркове по селата, за какво не са ангажирани хората по програмата за краткотрайна претовареност, през летния сезон да окосят тревата по общите алеи и да се почистят методите. Няма даже сложени съдове за боклуци, а ни задължават с такси от по 5-10 лева Общината има ли правно съображение да събира такса за прилагане на гроб от жители, които за момента нямат даже умряли близки? Съгласно правилата на данъчното облагане таксата се заплаща от ползвател на избран тип услуга, тя покрива час от разноските за самата услуга. Какво обаче получават околните на умрелите от селата против заплатената такса?, питат хората и прибавят:

“Достатъчно е единствено човек да огледа положението на гробищните паркове по селата, с цел да се увери, че това са пари, хвърлени напразно от околните на умрелите в сложен миг за тях. Община Самоков има ли правно съображение да събира такса за прилагане на гроб от всички поданици на гр. Самоков и селата, без да имат умряли близки, а им се изисква? „ Хората по селата не са наясно с практическото приложение на наредбата за локалните налози и такси на община Самоков и когато видят записка „ Такса гроб 5 лева “, я дават, без да се замислят и без да получават нищо против нея. Защо Общински съвет-Самоков гласоподава сходни наредби, без да са съобразени с общите правила на данъчното облагане и наредбите на Закона за локалните налози и такси?” – питат поданици на с. Клисура.

През последните години община Самоков организира засилена данъчна политика, включително и за събиране на такси за прилагане на гроб. Съгласно наредбата за локалните налози и такси на община Самоков за използването на гробно място за 10 година в град Самоков се заплаща такса от 60 лева, за селата в състава на община Самоков за единично гробно място се заплаща 5 лева, а за двоен гроб се заплаща 10 лева за 10 години. Тази разпоредба е призната с решение на Общинския съвет през 2010 година, претърпяла е доста промени, последните от които са през 2016 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР