Тъкмо си осигурил спокоен живот на хората, пък започваш да

...
Тъкмо си осигурил спокоен живот на хората, пък започваш да
Коментари Харесай

Защо Украйна освободи Херсон, но евакуира жителите му

Тъкмо си обезпечил спокоен живот на хората, пък започваш да ги гониш. Така може да звучат новините от град Херсон, който украинската войска първо, а след това стартира да.

Защо ще изтегля хората, нали сякаш дружно са победили руснаците - пита една жена във Facebook. Не се заяжда, задава елементарен въпрос.

Отговорът е в това, че съветската войска остави Херсон в положение, което изключва естествения живот. Има и допълнение: това беше направено съзнателно. И още едно допълнение: по фотосите на града не се вижда нищо неправилно, съвсем няма опустошения, човек може да създава рекламни изображения като това:
 Изглед от освободения Херсон. Снимката е от 20 ноември 2022 година

Защо съветската войска не е разрушила постройките
Херсон беше високомерен още на деветия ден от съветската експанзия в Украйна. На 3 март Русия влезе в града, а след това откри окупационна администрация, провежда съветски патриотични концерти, разлепи плакати " Херсон е Русия ", а най-после разгласи града за чааст от Руската федерация. Плакатите леко си трансформираха посланията и към този момент гласяха: " Русия е тук вечно ".

Бързото завладяване на града, в който множеството хора приказват единствено съветски, а славата му е на място, обичайно подкрепящо Русия, изяснява непокътнатия му тип.

Преди да напусне града, съветската войска унищожи цялата му енергийна и информационна конструкция. Това, което остана, е единствено достъпът до газ.
Без ток и вода
Херсон се зарежда от три линии на електропреносната мрежа, само че и трите са разрушени от съветската войска при отстъплението й.

Това, че в града няма ток, значи повече от това да стоиш на мрачно. Не работят хладилници, не можеш да си заредиш компютъра и телефона, извадени са от строя детайлите на градския живот, захранвани с електричество - светофари, касови апарати, гаражни порти, бариери.

Няма и вода. В момента хората си набират вода за тоалетните от Днепър, а за питейна вода разчитат на филантропични помощи.
 Жители на Херсон пълнят туби с вода от река Днепър. Тук брегът е висок, скатът към реката е стръмен. Без телефон, интернет и телевизия
Още към началото на лятото съветските окупационни управляващи бяха унищожили връзките на украинските мобилни оператори и бяха въвели съветски. С отстъплението си през ноември те изключиха достъпа до съветските телекоми.

В момента никой няма телефония, даже и тези, които са имали съветска сим-карта. Изключението е в някои обособени места в града, където хората със непокътнати сим-карти от време на време съумяват да " заловен клетка ". Сигналът от време на време доближава от другия (левия) бряг на Днепър, където са позициите на съветската войска. Това, на собствен ред, припомня всекидневно, че врагът е на изстрел разстояние.
 Опашка за питейна вода в Херсон, 20 ноември 2022 година
Преди отстъплението съветската войска взриви и телевизионната кула. В репортажи, обиколили света, жителите се смеят, че това не е значимо, тъй като модерните хора наблюдават новините в интернет, който все в миналото ще се върне, а не по малкия екран.

Еуфорията от освобождението е притъпила загатна за телевизионните стратегии, предавани в Херсон от март до момента - никакви стратегии, с изключение на кремълските.

Накратко, за 8 месеца и половина хората са могли да получат най-вече дезинформация, а в този момент, когато всичко е свободно, няма връзка. Жителите постепенно наваксват новините.
 Мобилна станция за зареждане на телефони в Херсон, 16 ноември 2022 година Ден по-късно са издигнати и отоплени шатри, в които хората могат да си зарееждат техниката или да се обадят на околните си. Парите
Няма и достъп до пенсиите, а от време на време и до заплатите.

Преди войната възрастните хора са получавали пенсиите си по електронен път, само че Русия спря достъпа до националната валута и наложи съветската.

Ако банкоматите въобще работят, те могат да дават единствено рубли. Много поданици в символ на митинг не са употребявали тази опция.
 Жена реагира прочувствено на храната, раздавана като филантропична помощ в Херсон, 17 ноември 2022 година
Дни преди да се изтегли от града, съветската войска опразни магазините и ги затвори, същото стана с аптеките. След като украинските сили влязоха в града, те трябваше първо да възстановят прекъснатите нормални канали за доставка на храна от други региони на Украйна.

През това време на улицата се продаваха плодове и зелечуци от персоналните градини покрай града. Украйна предизвести това да спре, тъй като дворовете могат да бъдат минирани, какъвто беше казусът във всички останали региони, от които съветската войска беше принудена да се изтегли.

В неделя отвори порти първият " същински магазин ", само че в него могат да пазарят единствено хората с достъп до украински гривни.
 Опашка пред първия супермаркет, отворил порти в Херсон, 20 ноември 2022 година Пощата, влаковете
Украинските управляващи работят безусловно непрекъснато, с цел да възстановят най-малко някои белези на естествения живот. В петък се върна работата на пощите, която беше спряна от окупационните управляващи. Пак тогава жителите на Харков посрещнаха първия трен от Киев.

Железопътният превоз е възобновен, само че появяването на влака е доста повече алегоричен акт, в сравнение с акт на нормализация: съветската войска е от другата страна на реката. В петък, единствено седмица след оттеглято си, тя нанесе удари по далечните региони на града, един човек почина.
 Жители на Херсон си вършат селфи пред първия трен, дошъл в града им от Киев. Русия беше спряла връзката с останалата част от Украйна още през март 2022 година Евакуацията
В неделя министърката на реинтеграцията на Украйна постави началото на доброволната евакуация на жителите на Херсон към два региона на страната - град Кривой жанр в Централна Украйна и към обитаеми места на запад.

Евакуацията се прави за сметка на украинската страна и се допуска, че е единствено за зимата. Колкото и да е огромна насладата от успеха, тя няма по какъв начин да замести всички детайли на бита и сигурността, от които човек има потребност, с цел да живее пълноценно. Само едно изречение в никакъв случай не се изрича на глас от украинските управляващи, евентуално тъй като всички и по този начин го знаят: окупаторската войска е прекомерно близо, с цел да създаде прецизен изстрел, тя е от другата страна на реката, от която хората взимат вода.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР