„Такива снимки от правителство на държава в ЕС досега не

...
„Такива снимки от правителство на държава в ЕС досега не
Коментари Харесай

Ди Велт: България може да съсипе еврозоната

„ Такива фотоси от държавно управление на страна в Европейски Съюз до момента не бяхме виждали. През пролетта на предходната година в България се появиха фотоси на премиера Бойко Борисов, на които той спи, гол до кръста и косо на спалнята си. На нощното шкафче до него има златни кюлчета, банкноти от по 500 евро и един револвер. “ Така стартира публикация за България с създател Тоби Кайзер във вчерашния брой на немския вестник „ Ди Велт “.
Вестникът прецизира, че и до през днешния ден не е ясно дали фотографът е подредил преднамерено парите и златото до момента в който Борисов спи, или те са си били там, кой е дал поръчката за тези фотографии и кой ги е направил. Ясно е единствено едно, безапелационен е „ Ди Велт “: „ Интимните фотоси са опасност – допустимо е да са поръчани от олигарх, с който Борисов влезе в спор “.
Тези фотоси обаче илюстрират положението на българското общество и политика – мощни олигарси, забогатели след рухването на Желязната завеса, дърпат конците на политиката подмолно. Корупцията е най-големият проблем. Сенчестата стопанска система процъфтява, а доста младежи напущат страната, тъй като не виждат вероятност за себе си, изброява вестникът.
В Брюксел следят България с растяща угриженост, защото страната има упоритостта да се включи в еврозоната до 2024 година. България съблюдава критериите от Маастрихт. Инфлацията от две години е под 2%, има най-ниското задлъжняване в Европейски Съюз, бюджетният недостиг е единствено 3% макар рецесията с пандемията. Затова и предишният юли страните от еврозоната поканиха Хърватия и България да се приготвят за участие. България към този момент е изготвила и съответен проект за влизането си на 1 януари 2024.
„ Това обаче е скорост, от която на Брюксел му става неприятно. Европейските политици предизвестяват, че при прекомерно бърз банкет страната няма да се оправи. Проблем за всички в еврозоната пък ще е финансовата престъпност в България “, написа „ Ди Велт “.
„ Страхът от влизането на България в еврозоната е огромен “, споделя пред вестника немският народен представител от ХСС Маркус Фебер. Притеснението е, че България ще вкара своите проблеми в еврозоната и може да се трансформира в непрекъснат проблем за нея. Брюксел обаче бе доста сюрпризиран, че страната съумя да задържи без промени курса на лв. по отношение на еврото – това никой в еврозоната не смяташе, че е допустимо и вярата бе участието да се отсрочи за по-натам във времето.
Други депутати пък показват опасенията си от корупцията и казуса с прането на пари, с които София към момента не се е справила. „ България не трябва да влиза в еврозоната, преди да се е справила с финансовата престъпност “, споделя Свен Гиголд от зелените. Той показва и че България ще е подготвена за еврозоната, едвам когато дребните банки също са нормализирани и следени. В момента банковият съюз упражнява надзор единствено над пет от най-големите български банки, само че има прекалено много дребни банки, чието положение не е положително, само че те не подлежат на надзор. Повечето са притежавани от олигарси, показва вестникът.

Запазваме истинската водеща фотография на публикацията в "Ди Велт ". Текстът там гласи: В българската столица София - от ден на ден младежи напущат страната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР