Такава ситуация, в която се намираме в момента, е безпрецедентна.

...
Такава ситуация, в която се намираме в момента, е безпрецедентна.
Коментари Харесай

Болница Чирков си връща старото име Света Екатерина. Свидетел...

" Такава обстановка, в която се намираме сега, е невиждана. Свидетели сме на един аморален акт, който нарушава правилата на възпитанието. Това е ниско честен акт, който цели да измести фокуса на вниманието ", съобщи Андрей Марков, изпълнителен шеф на " Сити Клиник ".

 

По думите му обществеността сякаш не е сюрпризирана от този акт. " Не сме сюрпризирани от неналичието на съответни решение във връзка с опазването на здравето. Свидетели сме на просташки подиуми ", уточни той.

 

Кардиохируругът проф. Заприн Въжев от своя страна разяснява следното:

 

" Аз няма по какъв начин да съм на 100% сигурен къде е повода, мога единствено да допускам. Аз в действителност съм само кардиохирург. Няма да занимавам аудиторията с моята история, само че факт е, че сега аз не мога да упражнявам кардиохирургия в Пловдив. В момента работя като гръден хирург и съм очевидец на всичко, което се случва в актуалната кардиохирургия, чието начало беше сложена от проф. Чирков. Проф. Генчо Начев, който беше възпитаник на проф. Чирков, беше определен за негов правоприемник. Преди 2 година на Конгрес на Асоциацията по гръдна и сърдечно-съдова хирургия заявих намерено, че всички ние сме длъжници на проф. Чирков. И поради този факт аз предложих да бъде открита банкова сметка, която да послужи за построяването на негов монумент. След това мое предложение, офанзивите към мен бяха още по-силно изразени. Така че нищо не ме учудва ", уточни проф. Въжев.

 

В студиото се включи и здравният министър проф. Христо Хинков, който беше запитан по силата на какво е подписал тази заповед за преименуването на болница " Александър Чирков " в болница " Св. Екатерина ".

" Това не е независимо мое персонално решение. Това е решение на управлението на Министерство на здравеопазването. Писмото, което докара и до нашето решение, е подписка от 119 изявени лекари, професори и преподаватели. Аз не знам от кого е осветена болничното заведение, само че тези интелектуалци поддържаха това решение. Името " Св. Екатерина " е наложено през годините и няма никакъв проблем то да остане. Паметта на проф. Чирков ще бъде почетена почтено без никакви клевети, че делото му се ревизира. Името " Св. Екатерина " беше определено от самия Александър Чирков с посредничеството на БПЦ ", означи проф. Хинков.

 

" Аз не пазя нито едната, нито другата страна. Просто в този момент получавам подписка от предприемчив комитет, много необразовано написана, която упорства да се резервира името " Проф. Александър Чирков ". Никакъв напън не ми е оказван за нищо. Аз свиках управлението на Министерство на здравеопазването и групово взехме това решение. Въз основа на тези 2 подписки, аз съм взел това решение ", сподели още здравният министър.

 

Проф. Въжев от своя страна сподели, че опитът да се поругае проф. Чирков и името му е плод на доста ниски и недостойни човешки пристрастености.

 

" Жалко е, че обществото ни разрешава това да се случва и има отражение на всички сфери на нашия живот. Нови лечебни заведения се разкриват, демографската злополука обаче остава неоспорим факт. Явно и Министерство на здравеопазването и здравният министър, който за жал взима страна в тази ситуация, неглижира проблема. За мен това е преднамерено и е тъпо, че се случва в обществото ни. Недостойно е. Трябва да се провежда още една подписка, в случай че би трябвало, с цел да се отбрани името на проф. Чирков ", безапелационен бе лекарят.

 

Доц. Румен Илиев, кардиохирург от школата на проф. Чирков, пък изрази мнение, че това не е нещо, което е извънредно - да се кръсти болнично заведение на човек, който е имал максимален принос за него.

 

" Това бих споделил дори, че е процедура. Има няколко имена, които искрено са врагове на проф. Чирков. Имаше хора, които не го харесваха. Името е обещано още от самото основаване на болничното заведение. Ако питате хората на улицата, те ви споделят - отиваме в клиниката на проф. Чирков. Според мен по-голямо самопризнание от това няма. Искам да отбележа едно изказване, че Патриархът бил осветил болничното заведение. Това е безусловно погрешно. Патриарх Максим пристигна да освети параклиса на болничното заведение. Това е значимо конкретизиране ", добави експертът.

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР