Такава политическа безпомощност в България не е имало. Имало е

...
Такава политическа безпомощност в България не е имало. Имало е
Коментари Харесай

Стойнев: Планът на управляващите се видя – милиардите от ПВУ, но това не е планът на хората, които изнемогват

„ Такава политическа беззащитност в България не е имало. Имало е огромни политически противодействия, конфликти, само че такова безхаберие, такова отвращение да се работи не е имало. Вместо за проблемите на хората, за злободневните проблеми на българското общество – виждаме по какъв начин ръководещите спорят за постове и пари, които по никакъв метод не са в дневния ред на хората ”. Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” и някогашен енергиен министър Драгомир Стойнев в предаването „ Лице в лице ”.
„ От през вчерашния ден е ясно, че българските деца са едни от най-неграмотните – такава е интернационалната оценка. Какво се подхваща? Промяна на наличието на учебниците? По един учебник на предмет ли ще има? Промяна на метода на финансиране ли? Никой няма никаква концепция. Знаем, че ни липсват сред 14 000 и 17 000 медицински сестри и че опазването на здравето ни е в колапс. И че всяка една нова болница е основана за облага, а не да лекува българските жители и им обезпечава достъп до опазване на здравето. Вместо да мислят за това, ръководещите се изпокараха кой да разпределя парите. За малко да падне държавното управление, стигна се до една комична обстановка и шефът и преди малко определеният подуправител да бъдат жертвани, тъй като ръководещите не можаха да се схванат ”, даде образци в секторните политики националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ”.
Социалистът беше безапелационен, че държавното управление няма визия и никакви цели в ръководството си. „ Единственият приоритет беше да се вземат едни 3 милиарда от Европейски Съюз. 10 закона се одобряват, с цел да се вземат 3 милиарда от ПВУ – това ли е проектът на българското общество? ”, реагира Драгомир Стойнев.
Той беше безапелационен, че са основават само калпави закони, които няма по какъв начин да работят и Българска социалистическа партия е предизвестила за това. Стойнев даде образец от деня: „ Променихме закон, който беше гласуван на 28 септември – тогава се анулираха едни параграфи, през днешния ден върнахме безусловно същите параграфи ”.
„ Законът за енергетика, който ръководещите си гласоподаваха – няма да проработи, той е в ущърб на българските жители, ще докара до високи цени на еленергията за семействата, когато те излязат на свободния пазар. Гласува се една такса върху природния газ, такса ли, налог ли, някакво взимане сякаш от Русия. Обяснихме, че това няма по какъв начин да се случи. Резултатът – „ Булгатрансгаз ” задлъжня с 260 млн лева, които към този момент са вписани в салдото на сдружението и няма по какъв начин да бъдат отписани. Пълен безпорядък. Отново ще го кажа - вършат се закони, с цел да се усвоят едни пари ”, разяснява в студиото на bTV някогашният енергиен министър. И добави: „ А в това време знаем, че водата ще се вдигне с 20-30 %. Освен за енергийно небогати, може би към този момент би трябвало да приказваме и за воднобедни. Как ще бъдат подпомагани жителите, като ще се сътвори една електронна система, за която обаче към момента не се знае коя институция ще я управлява? Там ще има почти два милиарда и половина от Екологичния фонд, които би трябвало да дойдат от Брюксел ”, уточни Стойнев.
„ В момента би трябвало да избираме – продължаваме същата мъка или по-добре нови избори. Не е обикновено толкоз време, господин Панев, да управлявате и да нямате визия, да нямате проект, да не знаете тъкмо какви са целите, да не познавате проблемите на хората ”, обърна се към събеседника си в студиото националният представител от Българска социалистическа партия.
„ Преди да вляза в студиото, погледнах оперативните данни на ЕСО – фотоволтаиците са на нула, вятърът е на 3 % от 100 % произвеждане, от които имаме потребност. В момента с помощта на въглищните централи, с помощта на АЕЦ-а, ние, де факто, тук, в студиото, имаме осветяване. И в случай че някой счита, че внасяйки извън сила това ще бъде конкурентноспособно – грубо се лъже ”, съобщи Драгомир Стойнев.
Той предизвести: „ Когато стана газовата рецесия всички страни бяха задължени с европейска инструкция да нагнетят своите газохранилища на 90 %. „ Булгаргаз ” нагнети газ, въпреки и скъпа газ. В момента, в случай че „ Булгаргаз ” този месец не бъде обезщетен за тази скъпа газ, през месец януари растежът на цената на природния газ ще бъде двуцифрен. От това ще пострада българската стопанска система и българските семейства ”.
По думите на социалиста пари в бюджета има – близо 400 милиона. Но той изрази неразбиране за какво Министерство на енергетиката отхвърля да компенсира тези търговци, които са нагнетили газ в Чирен. „ В цяла Европа го направиха. Слагаме ненужни такси – излизаме на недостиг. Караме ги да пълнят газ – по-късно не ги компенсираме. Вече имам възприятието, че това се прави преднамерено и се саботира ”, реагира Стойнев.
„ Ако дерогацията падне – ще се усилят цените на бензина. Това е неизбежен потрес върху пазара на горива, който за малко време няма по какъв начин да бъде преодолян. Ние като държава-членка на Европейски Съюз ние не можем да бъдем с доста по-ниски цени по отношение на другите. А като има и дефицит – ще се усилят още повече ”, уточни националният представител от Българска социалистическа партия.
В диалога за бюджета Драгомир Стойнев уточни: „ В приходната част се залага един стопански напредък, който е труднопостижим. 3.2 % е висок стопански напредък - не виждам, по какъв начин ще бъде получен този напредък, в случай, че всички наши сътрудници в Европейски Съюз стартират да се задъхват. Кризата неизбежно идва ”.
Подчертавайки позицията на Българска социалистическа партия, Драгомир Стойнев сподели: „ Не виждаме в този бюджет и битка с инфлацията. Не виждаме по какъв начин и вторият дирек, който вероятно към този момент би трябвало да стартира да изплаща пенсии – какъв ще бъде неговия принос в пенсионно-осигурителната система. Не виждаме и изсветляване на стопанската система за по-голяма цифровизация. За първи път има толкоз непрозрачни финансови разноски – никой не знае по какъв начин ще бъдат харчени ”.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР