Такъв законодателен процес е нетърпим и не води до резултатите,

...
Такъв законодателен процес е нетърпим и не води до резултатите,
Коментари Харесай

Демерджиев: Денков беше част от доста служебни правителства

Такъв законодателен развой е непоносим и не води до резултатите, които чака обществото. Това съобщи пред БНР Иван Демерджиев, някогашен вицепремиер и министър на вътрешните работи. Той разяснява незабавно признатите от правната комисия в Народното събрание промени в Наказателен кодекс и в Закона за домашното принуждение, които водят до завишаване на глобите за нанесена лека и междинна телесна щета и до приравняване на интимната връзка с фактическото съпружеско общуване при случаите на домашно принуждение.

Демерджиев проучва и изявлението на премиера Денков, че служебните държавни управления са оставили пожари за гасене след себе си.

„ Господин Денков не помни, че беше част от много служебни държавни управления. За първи път разбирам, че той е против този институт. Няколко следващи служебни кабинета потвърдиха, че могат да изведат страната от доста тежки рецесии. Оценката на един или различен кабинет я дават хората “.

Предложените конституционни промени осакатяват статута на служебните държавни управления и трансформират същността им, означи още той.

По време на десетте месеца, в които управлявах Министерство на вътрешните работи, направихме всичко допустимо министерството да сплоти напъните на всички вероятни институции, с цел да се основат смесени работни групи и да се създаде явен логаритъм за взаимоотношение, описа някогашният министър.

„ За да може от момента, в който се попадне на данни за домашно принуждение, институциите да работят синхронизирано и да се понижат случаите на жертви и тежки похищения “.

Много са виновните институции по проблематиката с домашното принуждение, подсети Демерджиев.

„ Не бива да се засяга единствено Министерство на вътрешните работи. Трябва да се реализира мониторинг върху тези, които има заплаха да прибегнат към домашно принуждение. Това е прерогатив на разнообразни структури на общественото и здравното министерство. Трябва да да се сътвори логаритъм за взаимоотношение сред тях. Не всяка институция сама за себе си да търси верният метод “.

Наказателен кодекс е нормативен акт с извънредно висок сан и голяма част от проблемите в областта на наказателното право се дължат на неговото кърпене на парче, подчертава той.

„ Механизмът за подготовка на подобен законопроект е явен. В министерството на правораздаването се основават необятни работни групи от специалисти и адвокати, представители на правосъдната власт и на неправителствения бранш. В момента има популистки метод, целящ не да реши казуса, а да понижи напрежението. “

Гражданското общество се разсъни и демонстрира непоносимост, само че политиците би трябвало да съблюдават технология, по която измененията в Наказателен кодекс да се одобряват след разискване на експертно и публично равнище, счита Демерджиев.

„ Не постоянно увеличението на наказването е панацея “.

Правят се опити в една такава обстановка да се прокарват противоречиви текстове, като този за интимната връзка, означи някогашният министър.

Прокуратурата би трябвало да упражнява непрестанен надзор, с цел да се избегнат сходни случаи, като този в Стара Загора, а не да се желаят оставки на прокурори, счита той.

Иван Демерджиев още веднъж не даде безапелационен отговор дали ще взе участие в конкуренцията за кмет на Пловдив.

„ Ангажиран съм с проблемите на обществото. Добих опит, с който мога да бъда потребен. Не съм взел решение. Когато го направя, ще споделя с медиите “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР