Такъв не е бил откриван близо 40 години. Концесионер е

...
Такъв не е бил откриван близо 40 години. Концесионер е
Коментари Харесай

Край Крумовград беше открит първият новоразработен рудник за добив на злато

Такъв не е бил откриван близо 40 години. Концесионер е канадската компания, която стопанисва и златната мина в Челопеч. Очаква се мината да работи съвсем 8 години, като през това време от нея ще бъдат добити близо 700 000 тройунции злато. В нея ще бъдат наети 300 души.

Символично разкриване на новия рудник направиха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева и министър председателят Бойко Борисов. Символично, тъй като рудникът към този момент работи дружно с обогатителната си фабрика.

Бойко Борисов, министър-председател: Десетки милиони вложения в инфраструктурата на този район, с цел да могат да дойдат милиардни вложения, каквито са тези. Стотици български жители, мюсюлмани, християни работят тук.Ричард Хаус, президент и основен изпълнителен шеф на " Дънди Прешъс Металс ": Ние работим в страни в целия свят и можем да познаем по кое време от страна на държавното управление има старания за поддръжка на нашата активност. Смятаме, че България е една чудесна страна за вложения и това се дължи на удобния капиталов климат и на квалифицираните служащи.Цвета Караянчева, ръководител на Народно събрание: Бяха отстранени всички спънки, които притесняваха локалната общественост, с цел да има по-добри заплати, с цел да има по-добри обществени придобивки, аз приканвам мениджмънта на компанията да работи крепко и съществено, вие също работете, тъй като когато човек има по-добри приходи, той живее по-спокойно, децата ни се връщат в този район.
Борисов напомни постигнатия сега висок експорт от България, за което в този момент ще способства и новата златна мина.
Бойко Борисов: Това е високотехнологична стопанска система, с доста придадена стойност, последните две години-три, износът ни за Германия, за Западна Европа е по-голям от вноса. Оттам внасяме мерцедеси, беемвета, аудита, за вас, а изнасяме високотехнологична продукция.  © БГНЕС
Рудникът Ада Тепе се намира на няколко километра от Крумовград и единствено част от цялата концесия на канадската компания в района. Очаква се мината да работи близо 8 години. За този интервал от него ще бъдат добити към 700 000 тройунции злато.
Илия Гърков, вицепрезидент на " Дънди Прешъс Металс ": Това са най-високите стандарти в света, този рудник към този момент е образец за минната общности, несъмнено, горделивост за нас, че ние успяхме в България, с наши хора, с българи, да построим това нещо и да го пуснем в употреба. Същевременно ние имаме проучвателни площи към рудника, в радиус на към 40-45 километра, надяваме се да установим съответни находища на някои от тези площи, с цел да продължи животът на предприятието.
Крайният резултат от работата на рудника и прилежащата обогатителна фабрика е златен концентрат. Към момента сдружението е разпратило проби от концентрата към шест металургични завода, два от които в България за договаряне на бъдещия рандеман на злато от него.

Кметът на Крумовград поздрави вложителите освен поради вложенията, само че и поради обезпечените работни места. Все отново общината няма да отслабва контрола си, изключително във връзка с екоизискванията.
Себихан Мехмед, кмет на Крумовград: Ние продължаваме да имаме искания, не можем да сме спокойни, и на управителния ръб на шефовете го казахме, тъй като претенциите оттук насетне са за положително безвредно, безаварийно ръководство на процеса, фините прахови частици, ние следим с мониторинг, на който те се съгласиха.
Дарина е единствената жена механошлосер в екип от 45 мъже. Тя е била по майчинство, когато е видяла обучителния курс за позицията. Казва, че поради мината в Крумовград са се върнали и нейни другари от чужбина.
Дарина: Наистина рядко се намира такава високозаплатена работа и множеството бягат в чужбина, и ето в този момент към този момент започнаха да се връщат, което е добре.
По данни на националната статистика към този миг междинната работна заплата в Крумовград е 2100 лв., а следващата година се чака да доближи 2700.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР