Такъв институт щеше да ни помогне да заявим по-силно и

...
Такъв институт щеше да ни помогне да заявим по-силно и
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Български национален културен институт ще върне мястото на България в световния културен пъзел 

Такъв институт щеше да ни помогне да заявим по-силно и да разпространим българската позиция за противоречивите въпроси с Република Северна Македония, съобщи Илияна Йотова на Националната конференция “Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония ”

“Със основаването на Български народен културен институт България ще си върне заслуженото място в международния културен пъзел. Много сме дали и доста има какво да дадем на света – България е с най-старата държавническа традиция в Европа, основала книжовност и език, формирала духовно пространство, разпростряло се надалеч отвън границите й. ” Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на Националната конференция “Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония ”, която се организира под патронажа на президента Румен Радев.

Йотова посочи, че цел на президентската институция е България да покаже своето културно лице пред света посредством единна национална културна политика. “Български народен културен институт по образеца на “Гьоте ”, “Сервантес ”, Френския културен институт и доста други е мощен инструмент на нежната дипломация. С ясна стратегия и цели той ще помогне и на връзките на българската страна с нашите сънародници по света ”, съобщи вицепрезидентът и акцентира изгубените културни позиции на България по света. Като образец тя даде фрапантно понижения брой на лекторатите по български език и просвета във водещи университети – от над 200 преди години до единствено 39 понастоящем.

Вицепрезидентът е уверена, че Български народен културен институт щеше да помогне България да съобщи по-силно и да популяризира българската позиция за противоречивите въпроси с Република Северна Македония. В приветствието си към форума вицепрезидентът показа усещания отпреди 20 дни, когато в Битоля откри актуализирания клуб на “Културен център “Иван Михайлов ”. “Открихме актуализирания български дом, където генерации ще се възпитават в българските обичаи, българската просвета, нематериалност и еднаквост. За страдание, това събитие още веднъж беше сграбчено от нашите северномакедонски съседи в лапите на тежката агитация и език на омразата ”, съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е безапелационна, че през годините българската страна е изгубила доста благоприятни условия за по-голяма интензивност в връзките с Република Северна Македония, не е съумяла да изясни своята позиция на европейските си сътрудници.

“Не можем да създадем крачка обратно от правата на македонските българи. Ако дръзнем да създадем компромис с човешките права, върху които е построен Европейският съюз, нямаме място в европейското семейство ”, акцентира Илияна Йотова.

Като извънредно неверни дефинира тя апелите България са смъкна ветото и проблемите да се вземат решение в процеса на договарянията за еврочленство. “Практиката сочи, че в случай че една страна влезе с проблемите си в Европейски Съюз, те се задълбочават ”, съобщи вицепрезидентът.

“Вярвам, че България ще продължи да отстоява своята консолидирана позиция, реализирана с напъните на няколко държавни управления, на президентската институция, на научните среди, на обществото. Трябва да сме наясно, че пробив ще бъде реализиран единствено когато почистим двустранните проблеми между тях, без значение какъв брой пъти ще пристигна в София еврокомисарят по политиката на разширение ”, посочи Йотова.

“Много са гласовете, които разделят героите на наши и непознати. На днешната паметна дата, когато отдаваме респект на Гоце Делчев, би трябвало още веднъж ясно да прозвучи – героите принадлежат на народа, за който дадоха най-скъпото
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР