Такъв е случаят с французина Гал Валериус, който е арестуван

...
Такъв е случаят с французина Гал Валериус, който е арестуван
Коментари Харесай

ФБР се научило да разкрива собствениците на биткойн

Такъв е казусът с французина Гал Валериус, който е задържан от спецслужбите и съден за търговия с опиати в тъмната мрежа, ползвайки биткойн транзакции

ФБР съумяло да разпознава дилъра на опиати Гал Валериус посредством следене на транзакциите с биткойн

Агенти на ФБР са усп ели да разкрият самоличността на собственик на биткойн, разследвайки закононарушение с продажба на опиати в така наречен тъмна мрежа (dark net). Как тъкмо е станало това обаче, към този момент остава неразбираемо.

36-годишният французин Гал Валериус беше задържан през 2017 година и след това се призна отговорен, че продава дрога в тъмната мрежа. ФБР е съумяла да го разпознава посредством транзакции с биткойн, според правосъдните документи, на които се базират разнообразни източници, включително AMBcrypto.

Използвайки прякора OxyMonster, Валериус е бил деен участник и модератор на Dream Market – пазар на опиати в тъмната мрежа. Той образува в своята общественост самобитна банка, посредством която потребителите могат да заплащат за услугите, които им дава.

В това няма нищо неповторимо – доста участници в тъмната мрежа постъпват по същия метод. Но нормално транзакциите минават през вътрешна система за анонимизиране. Транзакциите на OxyMonster обаче отивали непосредствено до съответна биткойн сметка.
още по тематиката
Според правосъдните документи, сътрудниците на ФБР анализирали изходящите транзакции и открили, че множеството от тях са изпращани към разнообразни крипто-портфейли, регистрирани от Гал Валериус на уеб страницата Localbitcoins.com. Как службите са се домогнали до тази информация не се оповестява в обвинителния акт.

Очевидно спецслужбите са определили притежателя на биткойн-портфейлите по някои косвени признаци, разясняват от компанията за сигурност SEC Consult Services. Те са знаели къде и какво да наблюдават. Без това надали биха могли да разкрият самоличността на OxyMonster, защото покупко-продажбите с биткойн са анонимни.

Впоследствие сътрудниците на ФБР изследвали обществените профили на Валериус в Instagram и Twitter и сравнили държанието му с това на OxyMonster като модератор на Dream Market в тъмната мрежа. Сходствата се оказали задоволителни, с цел да потвърдят съмненията на службите, че става въпрос за един и същи човек.

Миналата есен Валериус се опитал да влезе в Съединени американски щати, с цел да взе участие във фестивал на брадата и мустаците – съдейки по неговите фотоси, той в действителност е огромен експерт по развъждане на брада. На летището обаче Валериус е арестуван, а преносимият компютър му – иззет от службите.

Разследването удостоверява, че OxyMonster и Валериус са едно и също лице. В преносимия компютър е открит ключ за PGP криптиране, с който OxyMonster подписвал електронната си поща, както и реквизитите за достъп до пазара на опиати в тъмната мрежа и адресите на биткойн-портфейлите си.

Валериус бил изправен пред доживотна присъда. След девет месеца в пандиза той се съгласява на договорка с прокуратурата, като признава присъединяване си в търговия с опиати и други неразрешени артикули в ролята на модератор и админ на Dream Market в тъмната мрежа.

В резултата на договорката, присъдата на Валериус евентуално ще бъде редуцирана до 20 години затвор. Не е изключено той да излежи присъдата и отвън рамките на Съединени американски щати, защото е жител освен на Франция, само че още на Израел и Обединеното кралство.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР