Така започва разследването на , което разкрива: Този път хранително-вкусовата

...
Така започва разследването на , което разкрива: Този път хранително-вкусовата
Коментари Харесай

Георги Гергов продава ресторант, Доган го купува

Така стартира следствието на, което разкрива:

Този път хранително-вкусовата тема е непокътната, само че ще си приказваме не за барбекю, а за цялостен ресторант. През април 2021 година фондация " Хермес ", чийто ръководител е Доган, купува ресторант " Пълдин " - историческа постройка, монумент на османската архитектура, ситуиран в Стария Пловдив. А договорката е забавна освен с купувача, а и с продавача - локалният предприемач и досегашен ръководител на структурата на Българска социалистическа партия в града Георги Гергов. Така излиза, че до момента в който Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи официално са политически съперници, техните някогашни водачи намират елементарно общ език, когато става дума за бизнес.

Прехвърлянето

Сделката се реализира през особено основана за задачата компания с мистериозно определеното име " РУМИ-1207 ". Тя е учредена на 2 април като дъщерно сдружение на компанията на Гергов " Стария Пловдив ", която внася целия капитал от 827 хиляди лева Седалището на новото сдружение обаче е в централата на Движение за права и свободи в София - бул. " Александър Стамболийски " 45А. А за членове на съвета на шефовете са определени Биршен Ибрямова, Ренгинар Муталиб и Нина Петрова-Кашкина.

Биршен Ибрямова дълги години работи като секретарка на Доган. Женена е за депутата от придвижването Джейхан Ибрямов и понастоящем е в управата на фондация " Хермес ", а също е и ръководител на партийната фондация " Либерална интеграция ". Ренгинар Муталиб е финансист на Движение за права и свободи, който се подписва като съставител на докладите му, както и на тези на фондациите. А Нина Петрова-Кашкина е изпълнителен шеф на " Делта епсилон " - компанията, притежател на Боянския сарай на Доган.

Скоро след регистрирането на сдружението на 13 април друга компания на Гергов, " ИАГ инвест ", трансферира на " РУМИ-1207 " ресторанта. Материалният интерес при вписването на договорката е близо 780 хиляди лева А на 28 април акциите на новата компания дружно с парцела са джиросани от Гергов на новия притежател - фондация " Хермес ". В нейното ръководство с изключение на Доган и Ибрямова е и дългогодишният народен представител от Движение за права и свободи Камен Костадинов. От документите в Търговския указател не се вижда цената на договорката и дали тя съответствува с тази от прехвърлянето две седмици по-рано. Не е известно и по какъв начин фондация " Хермес " финансира покупката, като в предишни години активите й и годишните й доходи от дарения са много по-скромни.

Придобивката

Ресторантският комплекс " Пълдин " е формиран от три постройки, ситуирани на терен от 1.4 дка на ул. " Княз Церетелев " 3. Той е един от дребното оживели монументи на османската архитектура в Стария Пловдив. Намира се на северния скат на Джамбаз тепе, на стотина метра от Античния спектакъл.
В предишното постройката, известна като Мевлеви хане, е била дервишки манастир, за който най-ранни данни има от XVI в. Включвал е молитвен дом-джамия, зала за ритуални танци на танцуващите или въртящите се мевлевии и жилищни здания за дервишите. Счита, че преди този момент през Средновековието там е имало християнски манастир.

В края на XIX в. след Освобождението обектът бил зарязан. Джамията се срутила при земетресението през 1928 година и от тогавашния комплекс е оживяла единствено огромната зала за ритуални танци. Запазена е и богата вътрешна украса от дърворезби и фрески с въздействие от българския възрожденски жанр. Под постройката пък минава част от тогавашната стена на акропола, открита при археологически изследвания през 70-те години на XIX в. Находките могат да се видят в подземна зала, основана за задачата, намираща се под двора на комплекса.

Тогава и комплексът е реставриран и преустроен в ресторант, който отваря през 1974 година под името " Пълдин ". Гергов го придобива през 1999 година, когато в съмнителна договорка за 3.1 млн. $ са продадени 80% от държавното сдружение " Стария Пловдив " на записаната в Хисаря компания " Марсо ". Неин притежател се води локалният преподавател литература Димитър Сотиров. Скоро по-късно делът на страната е стопен съвсем до нула, а в собствеността публично влизат компании на Гергов. Ресторантът е краткотрайно затворен и след реставрация през 2001 година още веднъж е открит.

Предназначението

По принцип фондация " Хермес " не би следвало да влага в хранителни заведения. Според устава й главните й цели са създаване и възобновяване на учебни заведения, детски градини, читалища и духовни храмове, разпределяне на стипендии в региона на образованието, както и стимулиране на надарени деца.

Засега концепцията очевидно не е изцяло изчистена. " Възнамеряваме обектът да се употребява за културни събития и може би като ресторант. Предвиждаме да бъдат направени вложения за реставрация ", разяснява Биршен Ибрямова пред " Капитал ".

Когато става дума за фондациите към Движение за права и свободи, постоянно остава и подозрение, че придобивката може да се употребява и персонално от Ахмед Доган.

През 2008 година на фондация " Хермес " беше трансфериран така наречен Дворец на децата в родното село на Доган - Дръндар, издигнат върху земя, благосъстоятелност на почетния ръководител на Движение за права и свободи. Дворецът беше един от петте парцела, за които имаше съмнения, че са на почетния ръководител на Движение за права и свободи, които тогава бяха разследвани от парламентарната комисия по корупцията. Другата, по-официална партийна фондация " Либерална интеграция " пък осигуряваше Доган след отдръпването му от политиката на оптимален приход към 2018 година, което, съдейки по докладите й, е било главният ѝ разход.

Друг скандал към " Хермес " е получено подаяние на здравна техника за 1 млн. евро от фондация на сливенския представител на ъндърграунда Йосиф Йосифов-Йоско, който беше разследван за убийството на Константин Димитров-Самоковеца. Това става в края на 2006 година, безусловно месеци след учредяването на фондацията на Доган, като казусът става прочут години по-късно и от " Хермес " отхвърлят да са получавали такова подаяние.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР