Така важната система от океански течения може да се срине

...
Така важната система от океански течения може да се срине
Коментари Харесай

Oкеанските течения се сриват, заплашвайки със световен хаос

Така значимата система от океански течения може да се срине доста по-рано от предстоящото вследствие на задълбочаващата се климатична рецесия. Tova демонстрира ново изследване, съгласно което това може да докара до международен безпорядък във всеки един аспект.

Проучването е оповестено тази седмица в Nature Communications и пресмята, че Атлантическата меридионална преобръщаща циркулация (AMOC), част от която е течението Гълфстрийм, може да се срине към средата на века,  или даже още през 2025 година

Еколози, които не са взели участие в изследването, обявиха, че течението е станало по-малко устойчиво, само че приканиха за „ едно мислено “ при разбора на резултатите от проучването, предава CNBC.

AMOC работи като конвейер от течения, пренасящи топли води от север на юг и назад към Атлантическия океан. Циркулацията също по този начин донася и хранителни субстанции, нужни за поддържане на живота в океана.

Най-известният участник в процеса е течението Гълфстрийм. Движено от вятъра, то поддържа топли огромни елементи от Европа и източното крайбрежие на Флорида, по данни на Националната администрация за океаните и атмосферата. В случай на изгубване на Гълфстрийм, климатът в Англия би бил доста по-студен.

Прогнозата за цялостен срив на океанските течения се преглежда като „ съществено терзание “, защото това са най-важните детайли за поддържането на климатичната система на Земята.

Проучването от тази седмица употребява данни за температурата на морската повърхнина от 1870 година насам. Още от 2021 година учените сигнализират за закъснение в интензивността на АМОС и опция от срив в системата. Но съгласно междуправителствения панел на Организация на обединените нации по изменение на климата няма възможност Гълфстрийм да се срине през този век, очаквайки течението „ да отслабне, само че да не спре “.

Проучването демонстрира признаци на неустойчивост в теченията, което значи, че може да настъпи колапс и тотално катурване на климата “, споделя Андрю Уотсън, професор в университета в Ексетър.

Друг професор е на мнение, че Гълфстрийм губи непоклатимост, само че не е склонен с резултатите от изследването, като споделя, че „ незнайните са прекалено много “, с цел да се предвижда надеждно времето на катурване.

Колапсът на AMOC би бил пагубен “, сподели Джонатан Бамбър, шеф на Bristol Glaciology Center към Бристолския университет.

Той прибавя, че настоящето изследване акцентира какъв брой е значимо да продължим да следим променливостта на AMOC и да подобрим нашето схващане за неговата непоклатимост при сегашни и бъдещи климатични условия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР