Така тя повтори твърденията на вестник Ню Йорк таймс, който

...
Така тя повтори твърденията на вестник Ню Йорк таймс, който
Коментари Харесай

Ким иска да снабди Русия с оръжия: Готви се да пътува с брониран влак за среща с Путин във Владивосток

Така тя повтори изказванията на вестник " Ню Йорк таймс ", който разгласи по-рано денем, че Ким възнамерява да отиде този месец във Владивосток, с цел да беседва с Путин за доставяне на Москва с оръжия за войната против Украйна.

Ким щял да пътува от Пхенян, евентуално с брониран трен в съветския Далечен изток, където да се срещне с съветския президент, показва американското издание.

" Както към този момент сме казвали обществено, договарянията сред Русия и Северна Корея за оръжия интензивно напредват. Знаем, че Ким Чен-ун желае тези договаряния да продължат, в това число с дипломатическо посещаване на най-високо ниво в Русия ", съобщи представителката на американското президентство.

В сряда различен представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом - Джон Кърби, към този момент изрази угриженост, че хипотетичните договаряния сред Пхенян и Москва за доставка на оръжия напредват интензивно. Според Вашингтон такива съглашения биха нарушили резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации против Северна Корея, отбелязва Агенция Франс Прес.

Кърби напомни на брифинг за публицисти, че съветският министър на защитата Сергей Шойгу е посетил неотдавна Северна Корея, съгласно него с цел да се опита да убеди Пхенян да продаде артилерийски муниции на Москва.

По думите му Владимир Путин и Ким Чен-ун са разменили между тях писма, в които се ангажират да усилят двустранното съдействие. Според разследваща информация на Съединени американски щати друга публична съветска делегация е пътувала до Пхенян след визитата на министъра на защитата.

В рамките на споразуменията Русия ще получи оръжия, които възнамерява да употребява във войната с Украйна, сподели Кърби. Той добави, че е допустимо покупко-продажбите да се отнасят и за първични материали, които да оказват помощ на съветската индустриална база в региона на защитата.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом сподели, че всевъзможни оръжейни съглашения сред Русия и Северна Корея ще нарушат резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. " Призоваваме Корейската народнодемократична република да приключи договарянията си за оръжия с Русия и да съблюдава обществените задължения, които Пхенян е поел, да не дава или продава оръжия на Русия ", акцентира Кърби.

Ден по-късно представителя на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия има намерение да развива връзките си със Северна Корея, като в същото време не удостовери думите на Кърби, че Путин си е разменил писма с Ким.

Вчера пък се разбра, че министърът на защитата на Русия Сергей Щойгу е предложил на Ким Чен-ун техните страни да проведат взаимно военноморско обучение дружно с Китай, съобщи Ройтерс, като се базира на информация от южнокорейското разузнаване, представена от организация Йонхап.

Шойгу е отправил към Ким предлагането за тристранно военноморско обучение по време на неотдавнашното си посещаване в КНДР, по време на което наподобява е провел частна среща с Ким, на която двамата са се договорили за широкообхватно разширение на военните връзки, прибавя южнокорейската новинарска организация.

Руският боен министър посети Северна Корея през юли за отбелязването на 70 години от края на Корейската война и се срещна с Ким. Те посетиха отбранително ревю, където бяха демонстрирани севернокорейски балистични ракети.

Северна Корея е направила шест нуклеарни тествания от 2006 година и през последните години тества разнообразни типове ракети, само че рядко организира военни учения със съседите си. Съединени американски щати и техният съдружник Южна Корея постоянно организират военни учения, които Северът осъжда като подготовка за водене на война против него
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР