Така Сотир Цацаров коментира пред журналисти думите на президента, че

...
Така Сотир Цацаров коментира пред журналисти думите на президента, че
Коментари Харесай

Цацаров: Радев е мъдър, ще вземе правилно решение за ВАС

Така Сотир Цацаров разяснява пред публицисти думите на президента, че би било по-демократично, в случай че бъдещият Висш правосъден съвет беше избрал новия началник на Върховен административен съд. По този метод Румен Радев даде поръчка, че най-вероятно няма да подпише указа на назначението на към този момент определения Георги Чолаков .

„ Нещата се движат по конституция, избор има. И каквото и да реши президентът, то предстои на осъществяване и се материализира в декрет. Не ме карайте да предсказвам ходовете му, нито това, което той счита. Негово цялостно право е да реши, тъй като процедурата е такава “, сподели още Цацаров, представен от "Фокус ".

И в събота обаче президентът съобщи, че новият ръководител на Върховен административен съд ще бъде още по-голям, в случай че бъде доказан и от новия състав на Висш съдебен съвет. Мандатът на сегашните правосъдни кадровици изтича до дни и наследниците им би трябвало да бъде определени скоро.

Цацаров разяснява и тематиката за антукорупционния закон.

„ Нека забележим какво в последна сметка ще влезе в Народното събрание. Очевидно има два момента, които са най-конфликтни. Единият, най-спорният, е методът, по който се образува управлението на антикорупционния орган, или по-точно методът, по който се избира или взема решение. Този въпрос е политически и той би трябвало да бъде решен в хода на гласоподаване на законопроекта. По втория въпрос - дали органът да има проверяващи функционалности, аз съм колеблив, тъй като, от една страна, мисля, че е потребно да има такива, въпреки това, обаче единият законопроект, който предлага това, на процедура възпроизвежда още веднъж разпореждания от анулирания закон за ДАНС, когато там имаше проверяващи сътрудници ", сподели той.

По думите му едно от най-полезните места, на което тази полемика ще протече, е Консултативният съвет за национална сигурност на 9 октомври, където са поканени от президента да показват отчети.

На въпрос дали вижда кадърен "хирург ", който да оперира обществото от корупцията Цацаров отговори, че опитът и всичко това, което става в други страни, са го научили, че да се приказва за кадърен хирург не е вярно.

„ Всичко става с екип, един хирург не може да направи нищо самичък “, сподели той.

Главният прокурор разяснява и извършената през вчерашния ден огромна акция на Министерство на вътрешните работи, той изясни, че тя е почнала във Варна и е траяла в София, само че няма връзка с отвличането на Адриан Златков.

„ Става въпрос за опиати, само че и освен за това. А по отвличането продължава да се работи извънредно настойчиво. Знам доста добре работата на екипа на Столична дирекция на вътрешните работи и това, което мога да кажа, е, че тя продължава. Когато му пристигна времето, ще разясняваме “, сподели Сотир Цацаров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР