Така популярното напоследък селфи създаде прецедент в областта на авторски

...
Така популярното напоследък селфи създаде прецедент в областта на авторски
Коментари Харесай

Как селфито на една рядка маймуна създаде правен прецедент

Така известното в последно време " селфи " сътвори казус в региона на авторски права и засегна директно една от най-влиятелните медии в Мрежата – Уикимедия.

През 2011 година английският фотограф Дейвид Слейтър () отива в дребния естествен парк Сулавеси, Индонезия да снима черен гребенест макак, необичаен и заплашен тип маймуни. В миг от дебненето макакът се доближил, сграбчил фотоапарата и почнал да щрака безсистемно. Опитният в снимането на диви животни фотограф въпреки всичко съумял да го „ убеди ” да остави фотоапарата. След като разгледал фотосите, разкрил измежду многото размазани фрагменти фотография, на която ясно се вижда ухиления макак. Снимката е изключително скъпа освен поради рядкостта на типа, само че и поради близкия кадър и положителното качество, поради рисковите условия.

Не след дълго Уикимедия, основаната в Съединени американски щати медия-майка на Уикипедия, качва фотографията в Общия уебсайт Уикимедия ( Commons website), база данни с над 22 милиона фотоси, видео и аудио файлове. Те са на свободен достъп, съгласно Общите права за прилагане, само че медията не компенсира Слейтър по никакъв метод, единствено го загатва като създател на фотографията.



Компанията изяснява привидния парадокс по този начин, че фотографът в действителност не носи авторските права на фотографията, тъй като макакът се е самозаснел, т.е. в правно отношение той държи правата на селфито си. Това е формалният отговор на медията по отношение на жалбата, която Слейтър неведнъж отправял към нея – фотографията да бъде свалена или той да бъде обезщетен. До този миг Уикимедия е отказала да направи и едното, и другото. Снимката продължава да стои в интернет страницата.



Пред лондонския „ Телеграф ” Слейтър акцентира, че даже и маймуната да е натиснала спусъка на фотоапарата, всички настройки и обработки са плод на неговото умеене. Допълва още, че се е подготвял за това пътешестване съвсем цяла година и разноските по него са към 10 000 паунда, от които единствено за съоръжение са отишли 5 000 паунда. Той упорства трудът му да бъде оценен уместно и към този момент се е съветвал с американски юрист, който да заведе дело против Уикимедия.

Снимки: и
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР