Така обясни избирателната активност на 27 октомври Елена Дариева, управител

...
Така обясни избирателната активност на 27 октомври Елена Дариева, управител
Коментари Харесай

Елена Дариева: През юни изборите бяха под мотото Всички са маска...

Така изясни изборната интензивност на 27 октомври Елена Дариева, шеф на социологическа организация " Насока ", в изявление пред БНР.

Мнението ѝ за изборната интензивност като резултат от предизборната акцията е, че оценките не са пресилени - вяла акция.

 

" Срещите с гласоподавателите по места протекоха формализирано и неенергично, даже този път не станахме очевидци на експлоадирания в цифровата среда, както беше преди изборите на 9 юни. В медиите нямаше лидерски спор, нито нещо по-различно. В същото време в последната фаза зачестиха призове да се гласоподава като контраст на купения и следения избор ", изясни Дариева.

 

Тя напомни, че предишната кампания преди юни т. година мина под " ВМ - всички са маскари ", а в прочита на тези избори е " Вотът е манипулиран ". И изясни, че регистрираната по-високата изборна интензивност е заради обстоятелството, че част от хората, колебаещи се до последния миг, са дали своят вот като противопоставяне на купения избор, " а другият фактор е самият платен избор ".

 

" Когато се радваме на по-високата изборна интензивност, би трябвало да знаем на какво се радваме ", предизвести тя.

 

И добави: 

 

" С деидеологизацията на партиите, с цел да завоюват всеки глас, партиите не могат съответно да показват полезностите на гласоподавателите си. Партийните централи все по-трудно активизират своите ядра. Заради държанието, което политиците показват вътре в Народно събрание, все по огромна част от гласоподавателите се усещат разочаровани, а това рефлектира върху легитимността в Народно събрание ". 

Дариева разяснява, че проучванията демонстрират, че един лидерски спор може да повлияе значимо и 12% от колебаещите може да трансформират мнението си и да гласоподават.

 

" Една от поуките, които партийните централи си извадиха, че би трябвало да са внимателни в връзката с гласоподавателите си. И това е от боязън от неуспех и нерешителност. И по тази причина се капсулират, и приказват повече на твърдите си ядра, и работят на правилото на навиването на фенската маса. Опасенията, че лидерски спор ще докара до крушение, възпира партийните водачи от спор ", обясни Елена Дариева.

 

" Тенденцията за спад в изборната интензивност считам, че не е прекършена, през вчерашния ден отчетохме втората най-ниска изборна интензивност ", съобщи шефът на " Насоки ".

 

Ако се обединят резултатите на двете ДПС-та, те ще са втори. А разцеплението е било във фокуса на медиите и това е мобилизирало електората, коментира Дариева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР