Така няма да решим проблемите в енергетиката. Териториалните планове не

...
Така няма да решим проблемите в енергетиката. Териториалните планове не
Коментари Харесай

Денков към миньорите и енергетиците: Няма да има решения с протести, да започнем преговори

Така няма да решим проблемите в енергетиката. Териториалните проекти не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 милиарда лв. във въглищните райони посредством няколко разнообразни европейски стратегии. Няма да има решения с митинги и блокади, с волно или несъзнателно поддържане на политически упоритости. Няма решения и като се блокира всекидневието на жителите. Да стартираме договаряния, с цел да работим дружно по въпросите, които вълнуват миньорите и енергетиците. Това съобщи министър председателят Николай Денков. Той провежда среща в Министерския съвет с протестиращите енергетици и миньори, на която никой техен представител не се яви.

" Имаме потребност от единодушие по какъв начин да се развие енергетиката в идващите 20 години. За да има такова, първо би трябвало да има диалог, само че не посредством мегафони, а като седнат представители на всички страни на договаряния. Затова поканихме през днешния ден представителите на синдикалните организации по всички въпроси, които вълнуват миньори и енергетиците.Възмутително е, че митинги на " Мини Марица-изток " се провеждат от лидер на листа за общински съветници в Община Стара Загора.Друг уредник е изявен деятел на политическа партия. Безотговорни политически акции са маскирани като синдикални начинания, те няма да оказват помощ на хората ", съобщи той. И добави, че няма какъв спомагателен компромис да се направи.

По думите му средствата са предопределение за развиване на районите. " Трябва да ги желаяме, спазвайки европейските правила. С предаването на документите договарянията с Европейска комисия занапред стартират. В идния доста значим стадий ще водим договаряния по всички точки в ПВУ в бранш " Енергетика ". Няма текст в териториалните проекти, който да планува затваряне на въглищни централи. Те плануват обезпечаване на бъдеще на хората в районите за устойчиви работни места и съвременни предприятия. Териториалните проекти са предадени на последната допустима дата и би трябвало да получат утвърждение от Европейска комисия и всички страни членки до 31 декември тази година. Всички останали страни ги предадоха от дълго време, ние сме последни. Имаме тъкмо два месеца за договаряния, чакаме синдикатите за диалог всъщност, с цел да подготвим причините и да сложим настояванията си. Много от настояванията през днешния ден се основават на погрешна или изопачена информация, тъй като се основават на въпроси, които към този момент са решени в проектите ", прикани Денков.

Премиерът е безапелационен - няма дати за затваряне на съответни въглищни централи. " Ще подсигурим нужните базови мощности най-малко до 2038 година, с цел да подсигуряваме енергийната сигурност. Дори когато спре производството на ток от въглища, самите предприятия ще продължат работата по промяна най-малко още 5-10 години след затварянето. Има опция за основаване на държавен оператор за преработка на въглищните райони, който може да обезпечи заетости да приготви обществени терени за развиване на нови стопански действия. Докато въглищните предприятия ще рекултивират своите площи, с цел да може на тяхно място да има поля и гори, държавното дружество ще конвертира други площи, подобаващи за индустриална активност ", разкри той. И добави, че то няма да иззема функционалността на мините, а ще работи в съдействие и съгласуваност с тях, с цел да няма конкуренция.

Според него ще се работи за национална стратегия за обезщетителни пакети за служащи, поискали да изоставен бранша. " Стандартните в другите страни са 24 заплати, обсъждаме вид и за 36. Ще се работи сред кабинета и синдикатите. Работим по привличането на нови вложители. Само за 4 седмици държавното управление притегли компании, които са подготвени да вложат 3,5 милиарда лв. в насърчаване на нови промишлености за основаване на над 4300 работни места. Искаме да изготвим съглашение със синдикатите, с цел да се успокоят хората, че държавното управление не възнамерява да затвори централите. Започва правенето на проект за развиване на " Марица-изток " като повсеместен комплекс, ще се търси присъединяване на обществените сътрудници ", означи Денков. И посочи, че митингите се използват политически поради предизборната акция.

Енергийният министър Румен Радев към този момент се срещна с протестиращи енергетици. „ Не се поддавайте на настроения един против различен, тъй като ще има и въпроси като: „ Знаете ли какъв брой ни коства вътрешната енергетика ”. Освен работата и последователно затихване на функционалностите на производството, това би трябвало да става с нови работни места, тук сме на едно и също мнение ”, акцентира той.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР