Така най-ниското възнаграждение за страната е 780 лв., но минималната

...
Така най-ниското възнаграждение за страната е 780 лв., но минималната
Коментари Харесай

Минималните осигуровки скачат от август frognews.bg

Така най-ниското заплащане за страната е 780 лева, само че минималната база за обезпечаване е 710 лева От 1 август минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица се усилва от 710 на 780 лева Същата смяна важи и за минималния застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводители. Други промени в осигуровките няма.

 

От през днешния ден минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст се покачва от 467 лева на 523,04 лева (12% увеличение). Максималната остава 3400 лева Социалната пенсия за напреднала възраст е 276,64 лева при 247 до момента (също 12%). Този месец пенсионерите, които са се пенсионирали до края на 2022 година, ще получат 12% по-високи пенсии с помощта на швейцарското предписание за осъвременяването им.

 

От компенсациите, които изплаща Национален осигурителен институт, нарастване има единствено при втората година на майчинството - то още веднъж се изравнява с минималната заплата (780 лева.), откакто сега е 710 лева (поради неналичието на бюджет остана на равнището на минималната заплата от 2022 г.). Нещо повече - дамите във втората година на своето майчинство ще получат със задна дата разликата до 1 януари 2023 година, защото планът на бюджет на държавното публично обезпечаване за 2023 година планува новият размер на компенсацията да влезе в действие от тази дата.

 

Това прави 490 лева от горната страна за седем месеца. Същото е компенсацията и за бащите, които към този момент имат право на 2 месеца заплатен отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст.

 

Минималният и оптималният дневен размер на компенсацията за безработица остават без смяна - 18 и 85,71 лева Еднократната помощ при гибел на обезпечено лице остава 540 лева

 

Промени в изискванията за разпределяне на компенсациите няма. Първите три дни от болничния остават за сметка на осигурителя, а Национален осигурителен институт се включва от четвъртия ден нататък. Болничните все по този начин ще се пресмятат на база 18 месеца обратно, а компенсациите за бременност и раждане и безработица - за 24 месеца обратно. Обезщетението за бременност и раждане ще се изплаща 410 дни, както и до момента.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР