Така нареченият ледник на Страшния съд“ се топи по-бързо от

...
Така нареченият ледник на Страшния съд“ се топи по-бързо от
Коментари Харесай

Ледникът на Страшния съд се топи, държи се за нокти

Така нареченият „ хладилник на Страшния съд “ се топи по-бързо от плануваното по-рано, сподели ново изследване.

Тази седмица водещи учени предизвестиха, че ледникът Туейтс в западна Антарктика – основен източник на покачването на морското ниво – се държи на косъм.

Ледникът се простира на повече от 74 000 квадратни благи, което е повърхност почти с размера на Англия, съгласно International Thwaites Glacier Collaboration.

Без него и поддържащите го ледени шелфове световните морски равнища биха могли да се покачат с три метра, което да докара до апокалиптични наводнения в крайбрежните региони и стихии, което обуслява и мрачното му име.

Последното проучване, оповестено в понеделник в списанието Nature Geoscience, демонстрира, че Туейтс е претърпял фаза на „ бързо оттегляне “ в през последните 200 години за интервал от по-малко от шест месеца.

Това значи, че губи повече вода, в сравнение с получава и по този метод води до повишение на морското ниво.

Тревожно е, че в този момент масата се топи два пъти повече от скоростта, следена от спътниците сред 2011 и 2019 година



Робърт Лартнър от Британското антарктическо изследване сподели: „ Туейтс в действителност се държи през днешния ден с „ ноктите “ си и би трябвало да сме готови за огромни промени в къси интервали от време в бъдеще – даже от една година на друга.

За разлика от някои други ледници, които са свързани със сушата, този е захванат в морското дъно, което го прави по-уязвим към все по-затоплящите се води.

Алистър Греъм, водещ създател на проучването и морски геофизик от Университета на Южна Флорида, сподели, че бързото му раздробяване евентуално е настъпило в средата на 20-ти век.

За да събере геофизичните данни, екипът, който включваше учени от Обединеното кралство, Съединени американски щати и Швеция, изстреля най-модерно оранжево роботизирано транспортно средство, натоварено със датчици за изображения, наречено Ran, по време на експедиция през 2019 година

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР