Така наречените Сини зони на Земята са местата, където хората

...
Така наречените Сини зони на Земята са местата, където хората
Коментари Харесай

Hara hachi bu - правилото, което прави жителите на Окинава едни от най-дълголетните в света

Така наречените " Сини зони " на Земята са местата, където хората живеят най-дълго поради здравословния си метод на живот. Едно от тези места е архипелагът Окинава в южна Япония.
Прочетете още
Там са едни от най-дълголетните хора на света: мъжете приблизително доближават до 84 години, до момента в който дамите достиган до 90 години. За разлика от статистиките за западния свят, тук болести като сърдечно-съдови проблеми, деменция, рак на гърдата и простата са в пъти по-рядко срещани.

А една от тайните за това е методът на хранене. Хората от Окинава съблюдават едно просто предписание: hara hachi bu. Което значи да спрем да се храним, когато усещаме, че сме на 80 % сити. Така ограничаваме броя на калориите и се храним в действителност осъзнато.

 Снимка 661225

С този принцип жителите на Окинава одобряват към 1900 калории дневно, което е доста по-малко от калориите, които средностатистическия гражданин на западния свят приема. Средностатичстическият американски мъж да вземем за пример приема към 2500 калории дневно, демонстрира проучване на USDA.

 Типична за Окинава храна

Как да реализираме hara hachi bu? Основното е да се храним по-бавно и осъзнато, като се любуваме на храната. Трябва да се фокусираме върху нея, а не върху странично занятие, да вземем за пример взиране в екрана на компютъра или телефона.

Третата загадка е да употребяваме по-малки съдове за сервиране на храната си. Така даже без да се усетим, ще ядем доста по-малко, пишат Blue Zones.

 

Източник: Lifestyle.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР