Така наречените продължително безработни са едно от най-големите предизвикателства, с

...
Така наречените продължително безработни са едно от най-големите предизвикателства, с
Коментари Харесай

Ето колко са хората у нас, които стоят без работа години наред

Така наречените " дълготрайно безработни " са едно от най-големите провокации, с които страната се пробва да се оправи от години. Става въпрос за хора, които стоят без прехранване повече от 12 месеца.

Като една от ограниченията, които се подхващат за справяне с този проблем – напълно скоро следва да бъде подписано Национално рамково съглашение сред три министерства – общественото, на опазването на здравето и на образованието и Националното съдружие на общините. Целта е със взаимни старания на другите институции съгласно компетенциите и опциите им да се вземат решение проблемите на дълготрайно безработните, които са обект на обществено подкрепяне – от намирането на работа до обезпечаване на жилище.

От началото на годината работят и редица нови услуги, които се дават от Центровете за претовареност и обществено подкрепяне, които са общо 73 в цялата страна.

По данни на Агенцията по заетостта към 31 юли 2018 година дълготрайно безработните, регистрирани в бюрата по труда, са 62 591 души. Главният специалист в Главна дирекция „ Услуги по заетостта “ в организацията Весела Верянова сподели, че те са 3,7% от общо записаните безработни. По думите ѝ, максимален е броят на дълготрайно безработните лица в област Благоевград, а минимум те са в София - град.

От 2016 година страната ни, като член на Европейски Съюз, има рекомендация за подписване на така наречен " Споразумение за интеграция в претовареност " на дълготрайно безработните. От 1 юни 2018 година са подхванати дейности и е почнало сключването на такива съглашения сред 12-ия и 18-ия месец от продължителната безработица на всеки един от тези хора. Услугата е въведена във всички 73 центрове за претовареност и обществено подкрепяне, които са построени в цялата страна.

Целта на тези услуги е по-ефективна поддръжка на тези хора за превъзмогването на другите трудности, които те срещат при търсенето и започването на работа. Само за първия месец от въвеждането на тази услуга са подписани над 6500 съглашения с безработни, като 650 са постъпили на работа, а близо 300 са ориентирани към услуги от други институции.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР