Така наречените инфлуенсъри - Чеченеца, Куката и Емили, остават в

...
Така наречените инфлуенсъри - Чеченеца, Куката и Емили, остават в
Коментари Харесай

72 часа арест и за тримата инфлуенсъри. Грозят ги до 5 г. затвор

Така наречените инфлуенсъри - Чеченеца, Куката и Емили, остават в ареста с прокурорска мярка до 72 ч. По члена за тежко безчинство, по който са подведени, наказването е до 5 години (т.е. - леко закононарушение, което най-често след това се променя в санкция, б.р.).

Това стана ясно на брифинг на пловдивската прокуратура през днешния ден. Кадри по какъв начин тримата показно развеждат момче със специфични потребности на каишка в пловдивски мол и го карат да прави разнообразни " номера " възмутиха обществеността, а тримата за почнаха да се топят един другиго.

Още през вчерашния ден бе обявено, че Районна прокуратура се самосезира и образува досъдебно произвеждане. Това става, слд като жител изпратил до бТВ клипа със " заниманието ".

Срещу Емили Тротинетката, Тодор Огнянов – Куката и Петко Караилиев – Чеченеца утре ще бъде импортирано искане в съда за взимане на най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Обвинението включва " непристойни дейности с извънреден цинизъм ".

На брифинга през днешния ден стана ясно, че двамата мъже са осъждани, само че оправдани все още. Чеченеца е на 38 години и е наказан за обир от 2017 година. Куката е на  34 години, а единствено за 2 години е наказан 7 пъти – за три грабежа, една кражба, закана с ликвидиране и побой. Двамата са от Пловдив, а Емили Тротинетката е на 21 години и живее в София.

Момчето, което е снимано в клипа, е на 20 години. То е със специфични просветителни потребности, не е било заплашвано, но  няколко пъти е отказало да взе участие във видеото, обявиха от прокуратурата в Пловдив.

Районният прокурор Петър Петров изясни, че за клипа е била предоставена задача да бъде открито елементарно податливо на операции лице, което да бъде уверено да изиграе ролята на куче и да бъде водено на каишка на публично място.

Реакция пристигна и от Комисията за отбрана от дискриминация - тя се самосезира по изявления в медиите за скандалния видеоклип.

Ще бъде формирано произвеждане пред КЗД, в което да се откри налице ли е нарушаване на Закона за отбрана от дискриминация под формата на тормоз по симптом „ увреждане “, осъществено от тримата участници в клипа, оповестиха от комисията.

Съветът за електронни медии излезе с позиция по случая, в която означи, че осъжда " остро бруталното тъпчене на хуманността и откритата проява на безсърдечие към хора със специфични потребности ".

" За Съвета е смущаващо безкритичното и необятно разпространяване на клип, унижаващ човешкото достолепие и безцеремонното тъпчене на положителните нрави.

Съвет за електронни медии моли към доставчиците на медийни услуги да не се трансформират в платформа за дискриминационни практики, както и за разпространение на лица, преследващи скандална популярност.

Регулаторът рапортува оповестеното от потребителите наличие на съответните платформи за шерване на видеоклипове YouTube, Фейсбук, TikTok, а към доставчиците на медийни услуги, вписани в Публичния указател на Съвет за електронни медии, популяризирали клипа в нарушаване на Закона за радиото и малкия екран, ще бъдат подхванати съответните административнонаказателни дейности ", се споделя още в позицията на регулатора.

Престъпни действия на основата на увреждане или такива, възползващи се от увреждането като накърнимост на жертвата, следва да се признават като така наречен „ закононарушения от ненавист “, т.е. закононарушения с дискриминационен детайл.

Това се показаха през вчерашния ден от Българския хелзинкски комитет. От БХК припомниха, че през 2022 година са взели участие в работни групи, които са предложили на Министерството на правораздаването да бъдат направени промени в Наказателния кодекс, като бъдат въведени тежконаказуеми сформира на действия, осъществени на основата на увреждането на потърпевшото лице.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР