Така наречените алтернативни доставки на природен газ, които са били

...
Така наречените алтернативни доставки на природен газ, които са били
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Алтернативните доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Така наречените различни доставки на природен газ, които са били осъществени по времето на някогашния енергиен министър в кабинета " Петков " Александър Николов, още веднъж са били с първичен източник " Газпром износ ". Излиза, че сме получавали още веднъж съветска газ, само че плащана доста по-скъпо.

 

Това съобщи в изявление за БГНЕС Борислав Сарафов, заместител основен прокурор и шеф на Национална следствена работа.

 

" Обвиняемите и техните бранители са свободни да градят защитната си теза, както намерят за добре, само че истината е единствено една. И тя се съдържа в кориците на делото.

 

Първи факт, това, което са открили сътрудниците е, че „ Булгаргаз “, държавното сдружение е ощетено с 88 млн. лева, а това евентуално е могло да се избегне ", отговори Сарафов на появилите се мнения, че обвиняванията против някогашния енергиен министър Александър Николов, както и някогашния началник на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов, са свързани с това, че е отказала да заплаща в рубли.

 

" Обвинението е и за това след узнаването на новите условия по контракта сред „ Газпром “ и „ Булгаргаз “, т.е. от 01.04.2022 година до 26.04.2022 година, съответните длъжностни лица не са подхванали нужните дейности за обезпечаване на различни доставки от търговци на природен газ по свободно контрактувани цени на проведения борсов пазар и отвън проведения борсов пазар.

 

Същото стартира да се прави едвам в деня на прекъсването на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 година - за идващите дни до края на м. април 2022 година, както и за м. май 2022 година, което е сложило в риск осъществяването на отговорностите на „ Булгаргаз “ да обезпечава непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените след това контракти за доставка на газ са на доста по-високи цени, което е довело до ощетяване на „ Булгаргаз “, сподели още той.

 

" В хода на извършените процесуални дейности са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от различни снабдители още веднъж са били с първичен източник „ Газпром износ “. Излиза, че сме получавали още веднъж съветска газ, само че плащана доста по-скъпо, доколкото съм осведомен към 30% повече. Сега си обяснете за какво цената на литър прясно мляко в магазина е 4 лева ", отговори шефът на НСС на това, че обвиняването не е тъй като някогашните висши държавни чиновници не са се съгласили с изискванията на „ Газпром “, а тъй като не са намерили различни източници на газ.

 

" Дори няма решение на Министерски съвет, за преустановяване на контракта, на което да е взето решение, че България няма да заплаща на „ Газпром “ по новите условия. Това са обстоятелствата. Оттук насетне, всеки може да си направи извода кой споделя истината и кой се пробва да се отбрани посредством избрани тълкования и даже операции. Но това не е казус, постоянно се случва обвинените да търсят защитни тези ", сподели още той.

 

" Останах сюрпризиран, че виновните длъжностни лица са наели английската правна адвокатска фирма „ White & Case “. Платени са 500 000 евро, на процедура изцяло ненужно, тъй като не са се съобразили с тяхното мнение.

А сътрудниците английски адвокати са ги посъветвали до момента в който търсят в незабавен порядък различни източници, да създадат най-малко едно заплащане според новите условия на „ Газпром “, не за друго, а за се отбрани интереса на страната, да не остане без газ, а и несъмнено, да не се стигне до ощетяване на данъкоплатеца с рекордни цени ", съобщи Сарафов.

 

" За сметка на това една частна компания, която се явява снабдител на близо половината от количеството газ през м. май, получава солидна облага от едно безучастие на виновни длъжностни лица. А публично прочут факт е, че едно от длъжностните лица, което е притеглен като обвинен по делото е бил началник на същата частна компания дни преди да поеме управлението на държавния газов снабдител „ Булгаргаз “. Мисля, че обстоятелствата станаха много, с цел да обръщаме внимание на опитите за операции към проблема ", безапелационен е той.

 

На въпрос дали ще има още упрекнати, Сарафов съобщи, че сътрудниците му работят и, че работата по делото започва по сигнал на Държавна организация „ Национална сигурност “, в случай че се съберат доказателства, ще се работи кардинално, според закона.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР