Така наречената „миризма на нова кола“ е смес от па́ри

...
Така наречената „миризма на нова кола“ е смес от па́ри
Коментари Харесай

Миризмата от салона на нова кола била вредна за здравето

Така наречената „ миризма на нова кола “ е примес от па́ри на химикали от тъкани, пластмаси и лепило. Този мирис е толкоз прелестен за някои, че даже има такива, които употребяват ароматизатори на въздуха, излъчвайки този мирис. Според ново проучване обаче с сходна миризма не трябва да се злоупотребява.

Изследователи от Калифорнийския университет в Ривърсайд взеха решение да схванат каква централизация на канцерогени субстанции има в салона на нова кола и по какъв начин те въздействат на пасажерите. Учените откриват, че резултатите на тези химикали, основно бензен и формалдехид, в множеството случаи надвишават това, което се смята за безвредно от здравните управляващи в Калифорния.

Според специалистите, има коли, в които престой от над 30 минути е задоволителен с цел да се стигне леко отравяне. Според друга част от проучванията, бензенът и формалдехидът може да усили риска от рак с 10%.

Трябва обаче да се означи, че в дребни дози тези аромати не са нездравословни за здравето. На първо място, всичко зависи от дозата и продължителността на излагане на тялото. Остава обаче въпросът: по какъв начин можем да понижим риска от излагане на канцерогени в новата си кола, тъй като учените предсказват и всеобщи отравяния, в случай че концентрацията на тези аромати стане напълно малко по-голяма?

Това може да се реши само от автомобилните производители, които да стартират да употребяват по-малко нездравословни химикали при производството на коли. За благополучие, у нас, поради междинната възраст на автомобилния парк, всеобщи такива натравяния обаче надали ще се случат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР