Така кандидат-пенсионерите трябва да издирват правоприемниците на дружествата за да

...
Така кандидат-пенсионерите трябва да издирват правоприемниците на дружествата за да
Коментари Харесай

Много Важна Информация От Нои: Тези Българи Остават Без Пенсия!

Така кандидат-пенсионерите би трябвало да търсят правоприемниците на сдруженията с цел да потвърдят, че са работили там.

" Предприятията се приватизират и препродават, без да се поставя грижа за съхранението на разплащателните ведомости ", изяснява пенсионният съветник Милю Герганов. Затова и през последните години се следило нарастване на хората, които търсят помощ, с цел да излязат в заслужена отмора.

Осем от 10 от клиентите му се обръщали към него точно за търсене на загубен стаж. Според него дотук се стигало поради сивата стопанска система, която била резултат от незаконосъобразното мислене на " новоизлюпените предприемачи " и формалната отбрана на трудещите се от страна на профсъюзите.

Друг проблем бил непознаването на нормативната уредба при преустановяване на трудовия контракт. Практиката на Златка Пройчева демонстрира, че при 70 на 100 от клиентите й има грешки в попълването на трудовата брошура или липсва издадено уверение за застрахователен стаж (УПЗ).

Загубата на трудова брошура също била измежду честите аргументи за " дупка " в трудовото досие, а от време на време търсеният стаж бил в дружество, в което са работили преди 20 година За да не се стига до тази обстановка, Пройчева поучава чиновниците да наблюдават за правилното попълване на трудовата им брошура. В нея с изключение на документирането на началото и края на работата те би трябвало да внимават и дали продължителността на стажа е записана с числа и думи, както и дали е подписана от счетоводител и шеф. Трябва да се гледа и дали има щемпел на работодателя.

" Ако индивидът е на 4-часов работен ден да вземем за пример, наложително би трябвало да му се издаде уверение за застрахователен стаж. В случай че работи на два договора, в трудовата брошура се попълня единствено работата по главния трудов контракт, а по втория се издава УПЗ ", споделя пенсионният съветник.

Проблем се оказва и че в доста случаи при преустановяване на контракта лицата не предоставяли книжката си с цел да се попълни стажът. Чести били и случаите, в които служащият не съхранява нужните документи. Тогава би трябвало да му се издаде копие. Сънародниците ни започвали да се тревожат за стажа си малко преди да излязат в заслужена отмора, а най-натоварен за пенсионните консултанти бил интервалът първоначално и в края на всяка година.

Според експертите трябвало да се грижим за стажа си още от първите месеци на трудовия си живот.

" Ако въпреки всичко не успеем да потвърдим стаж, съществува и още една опция - по правосъден път ", изяснява Пройчева. Искът се предявява пред районния съд по непрекъснат адрес на ищеца и е против работодателя или териториалното отделение на Национален осигурителен институт. За да се откри стажът, пред съда би трябвало да се показа уверение, издадено от осигурителя, при който е добит, или от лице, което съхранява бумаги и ведомости за заплати. Хората рядко прибягвали до този вид, тъй като той може да трае с години.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР