Така, както има разделно гласуване с хартиени бюлетини и такива

...
Така, както има разделно гласуване с хартиени бюлетини и такива
Коментари Харесай

ГЕРБ също поискаха отделни графи за хартиените и машинните бюлетини

Така, както има разделно гласоподаване с хартиени бюлетини и такива от машините, би трябвало да има и разделно отчитане на резултатите.
Прочетете още
Това е позицията на ГЕРБ, която някогашният зам.-шеф на 48-ото Народно събрание Росен Желязков и ексшефът на правната комисия Радомир Чолаков показаха в централата на партията. Изявлението им идва, откакто в понеделник ЦИК реши гласовете от хартиените бюлетини и машинния избор да бъдат записвани дружно в изборните протоколи.

Уважаваме всяко решение на самостоятелния държавен орган, какъвто е Централната изборна комисия, само че това не значи, че се съгласяваме с него, съобщи Желязков. Той акцентира, че не поддържат концепцията за общо записване на резултатите от вота. Записването в обособени колони ще отговори на въпроси, които вълнуват обществото - за съотношението на гласуващите с хартия и на машина, да вземем за пример. Въпроси, които имат смисли за статистиката, и за бъдещи управнически решения, добави Желязков.

" Ние не одобряваме всички упреци които се насочат, че ГЕРБ има някакво отношение по това решение. Ще настояваме в границите на компетенциите, които има ЦИК да преразгледа това свое решение ", съобщи той.

Според Чолаков желанието на ЦИК е било да опрости протокола, само че решението не е удачно. И помоли ЦИК да преразгледа решението си. Според него няма проблем резултатите да се регистрират в две колони - една за машинните и една за хартиените бюлетини.

" Това, за което настояваме е ЦИК да предприеме всички ограничения за почтени, демократични избори. Знаете, че във всички секции ще има видеонаблюдение и покровители, насърчаваме хора да вземат участие в наблюдението при броенето на бюлетините ", добави Чолаков.

ГЕРБ желаят, колкото се може повече българи да са уверени в честността на изборите и считат, че " няколко политически сили още от в този момент стартират да основават напрежение, с цел да могат вероятно след това да оспорват резултатите ". Това е неприлично, ЦИК би трябвало да вземе всички ограничения това да бъде предотвратено, а българските жители всеобщо да вземат участие, с цел да сме сигурни в честността на изборния развой, приключи Чолаков.

 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР