Така изглеждаха участниците в преговорите с Иран, когато през 2015

...
Така изглеждаха участниците в преговорите с Иран, когато през 2015
Коментари Харесай

Ново споразумение за Иран - ход на Макрон за печелене на време


Така изглеждаха участниците в договарянията с Иран, когато през 2015 бе подписана днешната договорка.

За да бъдат преодолени разликите по тематиката Иран, Еманюел Макрон предлага на Доналд Тръмп " ново съглашение ", което да обгръща освен нуклеарните въпроси. Но незнайните остават доста повече от възможностите нещата да бъдат доведени до триумф и към този момент наподобява задачата е само печелене на време.

Какви са разликите?

Съединените щати, Франция, Иран, Русия, Китай, Германия и Обединеното кралство подписаха през 2015 година съглашение, целящо да попречи на Техеран да се снабди с атомно оръжие.

Но сегашният американски президент даде обещание да " скъса " този текст, който съгласно него единствено отсрочва с няколко години момента, в който ще бъде основана иранската бомба. Той даде период до 12 май на европейските страни по съглашението да намерят, дружно с Вашингтон, метод за " стягането " му, без да се допитват до Иран. В противоположен случай се закани да върне американските наказания, което ще значи завършек на договорката.

Европейците играят по свирката на Съединени американски щати и договарят за вероятни решения. Целта: да бъде избавена самата договорка.

Какво предлага Макрон?

Със своето " ново " и " по-широкообхватно " съглашение френският президент " показва интелигентно същия проблем по друг метод ", сподели за Агенция Франс Прес Бенам Бен Талеблю от вашингтонски мозъчен концерн, който е доста сериозен към пакта от 2015 година

Тези нови договаряния ще вземат поради паниките, изразени от Тръмп, само че концепцията е да бъде непокътнато първичното съглашение, което ще стане първият от " четирите стълба " на бъдещия текст. Другите " стълбове " ще се отнасят за интервала след 2025 година, когато някои клаузи от сегашната договорка изтичат, само че също по този начин и за пораждащата доста полемики балистична стратегия на Техеран, и за ролята му на " дестабилизатор " в района.

Основната оригиналност: към този момент не става дума за кръпки, обсъждани от западняците, а за същински договаряния, включващи Иран и другите сили. " Необходимо е да се договаря с Иран ", съгласява се Талеблю. Иначе " в даден миг ще стане проблем, тъй като крайната цел е да се промени иранското държание ".

Какво ще направи Тръмп на 12 май?

Това е огромната незнайна, тъй като никой не знае в действителност какви са желанията на президента на Съединени американски щати.

" Макрон и Тръмп не са на едно мнение по никоя тематика ", напомня Луиджи Скациери, експерт по Близкия изток от Центъра за европейска промяна, и акцентира, че американецът не е заречен публично нищо на французина. " Но Тръмп наподобява относително отворен към концепцията на Макрон за надграждане и разширение на настоящето съглашение ".

Френското предложение във всеки случай сякаш дава вяра на последователите на текста от 2015 година. Създадена от някогашния американски държавен секретар Джон Кери за отбрана на пакта, на който той е един от " бащите ", организацията " Дипломаси уъркс ", приветства тази " рационална " самодейност, която усилва " опцията Съединени американски щати да останат част от иранското нуклеарно съглашение и се опира на неговите триумфи, с цел да изкове други съглашения за останалите действия на Иран ".

" Надявам се, че иранското нуклеарно съглашение бе избавено макар провокациите, които сътвори пред него президентът Тръмп ", сподели в сряда в Женева американският посланик Кристофър Форд, експерт в битката против разпространяването на нуклеарно оръжие. Но главният договарящ на Съединени американски щати Браян Хук показва по-голяма нерешителност. " Твърде рано е да се каже дали можем да реализираме съглашение с европейците. Още има разлики ", сподели той в ефира на американското публично радио.

Какви са възможностите за триумф?

Най-неотложно е да се реализира американско-европейско съглашение. За задачата би трябвало страните от Европейски Съюз да се схванат между тях. " В случая това са Лондон, Берлин и Париж ", твърди Луиджи Скациери. Германската канцлерка Ангела Меркел също ще бъде на следващия ден в Белия дом. " Това не се отнася със същата мощ за Италия ", която не е доста въодушевена от концепцията за нови наказания против иранските ракети, " само че нейната съпротива наподобява допустима за превъзмогване ", прибавя той.

След това всичко зависи от решението, което ще вземе Тръмп на 12 май. Но при положение на възобновяване на глобите, Вашингтон към този момент загатна, че дипломацията ще продължи пътя си.

" 12 май няма да е краят на историята ", " Тръмп постоянно може да реши да върне глобите, без да ги приложи неотложно или да откри други юридически средства да понижи тяхното въздействие ", счита Бенам Бен Талеблю.

Но да бъдат уверени Русия, Китай и още повече Иран да стартират договаряния по ново съглашение, на този стадий наподобява като невъзможна задача. И въпреки всичко, всичко по реда си, споделят французите във връзка с иранските възражения.

Според френската анализаторка Селия Белен от мозъчния концерн " Брукингс " във Вашингтон предлагането на Макрон е " толкоз амбициозно, че наподобява изцяло неосъществимо ". " Трудно е да си представим по какъв начин този извънредно упорит ход може да успее ", написа тя в " Туитър ".

" Това е дълготрайна самодейност, тъй че за момента служи основно за печелене на време ", заключава Скациери.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР