Така изглежда отвътре фалшивият SSD с капацитет 30 TB –

...
Коментари Харесай

Фалшиви SSD се появиха в голяма търговска верига


Така наподобява от вътрешната страна подправеният SSD с потенциал 30 TB – в действителност е две карти по 512GB
(снимка: twitter.com/RayRedacted)

Цените на SSD дисковете падат даже в сложен миг за международната стопанска система, само че някои оферти наподобяват прекомерно положителни, с цел да са истина. На уеб страницата на американския магазин Walmart се появи съмнително преференциална оферта: външен SSD с потенциал 30 TB единствено за $39, имитиращ дизайна на Samsung.

Измамата беше разкрита от блогъра – той прежали $31,40 $ за сходно подозрително устройство от AliExpress. На опаковката му написа 30 TB, както и че е M.2, което е необичайно. Между другото, има доста такива оферти на страниците на най-голямата китайска платформа за онлайн търговия – и освен 30 TB, само че даже 60 TB. Понякога и с позитивни мнения.

В купения от блогъра „ твърдотелен диск ” има читател на карти с USB 2.0 порт и две microSD карти с действителен потенциал от 512 MB всяка. Поради фърмуера на платката, всяка карта, когато е обвързвана към компютър, заявява потенциала си като “15.0 TB ”, т.е. хипотетично общо 30 TB.

Между другото, тъкмо тези 15,0 TB, показани от устройството, са сериозна причина за размисъл. Windows дефинира дисковото пространство в гибибайти (1024 мегабайта) и тебибайти (1024 гигабайта), до момента в който производителите на сторидж устройства употребяват гигабайти (1000 мегабайта) и терабайти (1000 гигабайта). Следователно устройство с “честен ” 1 TB нормално се демонстрира с потенциал от към 930 GB, а не с красиво кръгло число.
още по темата
Когато се пробвате да запишете огромни количества данни, този диск добросъвестно резервира истинската конструкция на директорията, само че файловете се записват циклично: нови данни върху остарели. Тоест, по време на копирането наподобява, че всичко върви добре, само че измамата лъсва когато се опитате да прочетете написаното – става известно, че файловете ги няма. И най-после, друга „ степен на отбрана ” от деликатния консуматор е изкуственото закъснение на скоростта на шината от 5 до 0,48 Gb/s.

Възможни са и различни способи за машинация на доверчивите купувачи, само че разликите са по-скоро от „ козметичен ” темперамент: да вземем за пример вместо две карти с памет при положение на „ външен SSD ” може да се употребява на ниска цена флаш устройство с дребен потенциал – също с “алтернативен ” фърмуер, който може да подведе неопитния консуматор.

Фърмуерът на платката заявява потенциала си като “15.0 TB ”
(снимка: twitter.com/RayRedacted)

Имайте поради, че в по-голямата си част подправените SSD-та копират външния тип на същинските полупроводникови дискове Samsung T5. Те се оферират във версии от 250 и 500 GB, 1 и 2 TB, като последните две костват в Съединени американски щати надлежно $140 и $250.

Фалшивите SSD дискове са на пазара от доста дълго време. Сега обаче тази скица на машинация доближи последващо равнище. Първо, започнаха да се оферират доста такива „ твърдотелни дискове ”, и второ, което е още по-важно, сходни “дискове ” се появиха в американските магазини, до момента в който преди този момент се намираха основно в Китай.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР