Така е изглеждал бюфетът на Данов хълм Младежка среща, построен

...
Така е изглеждал бюфетът на Данов хълм Младежка среща, построен
Коментари Харесай

Сахат тепе - от любимо място на пловдивчани до запуснат хълм

Така е изглеждал бюфетът на Данов рид " Младежка среща ", издигнат по план на арх. Никола Овчаров и открит на 19 февруари 1933 година, напомня админът на фейсбук групата Акция " Фото Пловдив " Павел Кочев. 
Прочетете още
През юни 1975 година градската администрация го унищожава и лишава генерации пловдивчани от красивата панорама, съпроводена от компанията на леки блюда и напитка в другарски кръг. Казват, че желанието е било да се построи нещо по-голямо (да надскочи основаното в Царство България), само че " надскокът " не се реализира.

Пространството в седловината сред двата хълма, които съставляват масива на Данов рид, е била грижливо уредена с езерце с шадраван и китна градинка. До площадчето се е достигало и с автомобил, както и пеша от доста страни.

За страдание мястото от дълго време е изгубило огромна част от очарованието си. Всички подпорни стени са нашарени с графити, езерцето от дълго време е пресъхнало, а сама пре предходната доброволческа акция бяха изкарани повече от 10 чувала с пластмасови бутилки, кенчета и опаковки. 

През 2020 година локалната власт се опита да прокара концепцията заведението на хълма да бъде възобновено, а регионът облагороден. Предложението обаче бе признато на нож от локални деятели и потъна в небитието. По стените на хълма и  по скалите всекидневно се появяват нови надписи и рисунки и макар, че спорадично се почистват, регионът наподобява извънредно безстопанствен.

Може би след реставрацията на Градската градина, е време граската администрация да намерения и за Данов рид, който предлага една от най- незабравимите гледки на пловдивчани и гостите на града. 



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР