Така докладчикът за Северна Македония в Европейския парламент Илхан Кючюк

...
Така докладчикът за Северна Македония в Европейския парламент Илхан Кючюк
Коментари Харесай

Кючюк: Диалогът между правителствата на България и РСМ е динамизиран и трябва да получи подкрепата на европейските партньори

Така докладчикът за Северна Македония в Европейския парламент Илхан Кючюк разяснява договарянията София-Скопие в „Говори сега“.

Кючюк е европейски народен представител от ДПС/Алианс на либералите и демократите. Според него връзките сред двете страни би трябвало да бъдат доразвити на равнище секторни политики и да получат поддръжката на цялото общество, в това число и на опозицията, тъй като единствено напъните на двамата министър-председатели не са задоволителни.

Срещата на северномакедонския президент Стево Пендаровски с представители на ОМО-Илинден сигурно не оказва помощ на добросъседските връзки сред двете страни, добави още Кючюк.

В студиото на „Говори сега“ той разяснява и предложенията на Движение за права и свободи за смяна в Конституцията. От Движението са показали плана си първо в Брюксел, а след това в София, защото се вслушват в рекомендациите и е най-естествено да стартират от там, разяснява Кючюк.

От Движение за права и свободи оферират:

– основният прокурор да може да бъде разследван от магистрат над 65 години с над 20 годишен опит, който след следствието на получи обезпечено кариерно развиване като се върне във Върховния касационен съд

– административните звена на прокуратурата да реализират контрол над дейностите на основния прокурор,
политиката на основния прокурор да е съсредоточена само върху наказателното право

– Висшият правосъден съвет да се раздели на две – на прокурорски и на съдийски. От него да отпаднат основния прокурор, правосъдния министър и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Прокурорската гилдия да се състои от 7 члена, определени от квотата на Народно събрание и 6 от прокурорските среди, а съдийската – назад – 7 от съдийските среди и 6 от парламентарната квота.

– въвеждане на самостоятелната конституционна тъжба.

Тези оферти не изискват привикване на Велико национално заседание, тъй като не трансформират модела, разяснява Кючюк. От придвижването считат, че е пристигнал политическият миг те да бъдат осъществени, тъй като при ръководството на ГЕРБ и патриотите те са защитавали статуквото и това не е било допустимо. Кючюк посочи, че в лицето на новата коалиция вижда воля това да се промени.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР