Така – писах преди година – Хитлер се прероди в

...
Така – писах преди година – Хитлер се прероди в
Коментари Харесай

„Хитлер се прероди в Кремъл“. Какво казват български общественици на годишната от руската агресия в Украйна?

„ Така – писах преди година – Хитлер се прероди в Кремъл. И потегли по неговия път “.
Това написа Евгений Кънев, български икономист, една година откакто съветската войска нахлу в Украйна и стартира първата пълномащабна война в Европа от Втората международна война насам.

Ето какво още написа той във Фейсбук:
„ Топ 10 съвпадения сред 2022 и 1939.1. Няколко години преди този момент и Хитлер, и Путин се оправиха със своята вътрешна съпротива и станаха едноличен фюрер/ водач на нацията.2. Последва мощна милитаризация и въздигането на нациите им като богоизбрани и на които не доближава пространството, което заслужават за своята сигурност. Затова Хитлер афишира като неправдив международния ред съгласно Версайския контракт, а Путин този след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.3. В резултат стартират агресия към прилежащи страни.4. Предната година Хитлер прави аншлус с Австрия, а Путин с Беларус.5. Хитлер анексира част от Чехословакия, а Путин част от Украйна.6. Западът пробва да резервира мира и умилостиви Хитлер на Мюнхенската конференция през 1938 г, а Путин в Минск през 2014-2015 – наивно и в следствие безрезултатно, като дават време и усещане за уязвимост на диктаторите.7. Хитлер открива “куклени ” режими в Словакия, Унгария, Румъния, Хърватия; а Путин в Армения, Грузия, Казахстан и анексирани територии в Грузия и Украйна.8. За да си подсигури суровинна самостоятелност, Хитлер прави Румъния и България суровинни бази. А Путин употребява своя троянски кон в НАТО България да заобиколи с газопровод Украйна, с цел да не зависи съветския газов пренос от нея.9. Седмица преди нападението над Полша, Хитлер подписва пакт със Съюз на съветските социалистически републики, с цел да води война със Запада. А няколко седмици преди нашествието в Украйна, Путин подписва пакт с Китай, с цел да води война със Запада.10. Хитлер е угрижен за “терора ” над германците в Полша и имитира убити немски бойци, с цел да нападна.Путин опитва безусловно същото, само че над съветски жители.Но има една голяма разлика. Нацистка Германия и комунистическият Съюз на съветските социалистически републики търсеха реванш и проверка на Версайския контракт, с който завърши Първата международна война, а те отсъстваха от масата на договарянията.А в този момент – войната се разпалва от страни-победителки във ВСВ, непрекъснати членки на съвета за сигурност и притежаващи нуклеарни оръжия. На които сляпо либерализмът оказа помощ да станат стопански сили.Логиката е новият Пакт, само че този път сред фашизма в Кремъл и комунизма в Китай, да докара до Трета международна Война.Китай в този момент е в обстановката на Съюз на съветските социалистически републики от 1939 година – играещ сред западните демокрации и нацизма на Хитлер. И който, както наподобява към този момент – ще избра фашистите за сътрудници в борба с демократичните демокрации за преразпределяне на света.Тоталитаризмът не може да понася демокрацията.Как се повтарят нещата, нали?Шансът ни е този път либерализмът да си изиграе картите мъдро “.
Илиян Василев, блогър, някогашен дипломат и енергиен специалист, също означи годишнината със следните думи във Фейсбук:
„ Година по-късно е ясно, че на 24 февруари 2022 година Путин взриви европейския ред и сигурност по безвъзвратен метод. Илюзията, в която живеехме, че Путиновата версия на новия съветски империализъм и европейския ред са съвместими понятия мина в предишното. Китай пусна своя версия на кротичък проект от 12 точки, измежду които най-важните са:1. Зачитане на суверенитета на всички държави;
2. Oтказване от „ манталитета на студената война “;
3. Прекратяване на огъня;
4. Започнете мирни преговори;
5. Разрешаване на филантропичната криза;
6. Защита на цивилното население и военнопленниците;
7. Поддържане на сигурността на нуклеарните електроцентрали;
8. Намаляване на стратегическите опасности. Пекин акцентира, че не би трябвало да се употребяват нуклеарни оръжия и би трябвало да се противодейства на тяхното потребление или на опасността от потреблението им;
9. Да се подсигурява износът на зърно.
10. Прекратяване на едностранните санкции;
11. Да подсигурява стабилността на индустриалните вериги и веригите за доставки;
12. Насърчаване на следвоенното възобновяване.Първата характерност на този проект е, че е неработещ, общ брой от банални позиции, съдържа несъвместими и нелогични неща – прекъсването на глобите се желае незабавно, дружно с прекратяване на военните дейности, само че няма на никое място обвързвано с това „ евакуиране на войските на Русия от Украйна “, което значи, че Москва ще може да употребява наличието си като коз в мирни договаряния и без никаква гаранция, че въобще ще се изтегли. Китайският проект оставя усещане, че създателите му са желали по-скоро да дадат, нещо, уверени, че не могат да го създадат изчерпателен.Примерно, резултатът от препоръчаното прекъсване на военните дейности и на глобите се употребява незабавно, другото е в бъдеще нестабилно време.Очевидно следвоенното възобновяване на Украйна е главен тезис – мотив, в мирния проект на Китай, само че от една страна Китай не прецизира при каква обстановка ще стартира възобновяване, т.е. не изключва, че ще помогне за възобновяване и в случай че Русия задържи украински територии, и от друга самото възобновяване е допустимо единствено при продължително споразумяване на спора, даже мироналагане, а това не е ясно по какъв начин ще стане.По-важното е дали Китай ще стартира да дава оръжия на Русия, както настояват Съединени американски щати. Намесата на Пекин в спора крие големи опасности, тъй като ще трансформира войната в Украйна в световен спор – това е задачата и на Путин, който независимо явно ще загуби.Това значи, че след разрива на връзките на Русия със Запада, ще има сходен раздор и с Пекин. Какво печели Си от сходно развиване, не съм сигурен, тъй като това значи Китай да понесе големи вреди от свиването на пазарите си и сериозната си съгласуваност със Запада – и Европейски Съюз и Съединени американски щати.Да, няма логичност, само че настъпиха времена, в които демоните на история излязоха от бутилките и още веднъж виждаме изгубили разум и посока международни водачи, едните които си мислят, че могат да дефинират какво съседите им да вършат и да не вършат, други, които мислят, че в мътната вода на рецесията могат да реализират имперските си цели.При всички случаи би трябвало да се готвим за дълготраен световен спор – светът е различен.И да сменим водачите, които имаме сега у нас. Все едно имаме Чембърлейновци на върха, а ни трябват Чърчиловци.Война е “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР