Тъжно е, но трябва да свикваме – Роджър Федерер слезе

...
Тъжно е, но трябва да свикваме – Роджър Федерер слезе
Коментари Харесай

Спортни хроники: Най-великата победа на Федерер не е в тениса

Тъжно е, само че би трябвало да привикваме – Роджър Федерер слезе от огромната сцена. Тенисът, а и спортът като цяло, към този момент не са същите без швейцарския маестро, само че когато ви стане тъжно за Роджър, помислете си за спомените, които ви е дарил, а не за това, че кариерата му завърши. Никой не е спечелил тази борба, а макар че Федерер изглеждаше неповластен на времето, най-после бе заставен да се вслуша в тялото си и да постави точка. С него си отива цяла, а с елегантния си жанр, елегантност и борбен дух Роджър Федерер беше синоним на „ съвършенство “ в аристократичния спорт.

 Roger Federer at the 2009 French Open 6

Но с изключение на изумителния му гений имаше и различен огромен фактор за триумфите му – брачната половинка му Мирослава. Благодарение на нея той съумя да доближи необикновено спортно дългоденствие и да построи своята бизнес империя, трансформирала го в един от най-богатите спортисти в света.

В трогателното си прощално обръщение Роджър не можеше да не спомене ролята на жена си за неговия триумф: „ Най-вече желая да благодаря на моята невероятна брачна половинка Мирка, която изживя с мен всяка минута от това дълго странствуване – сподели Роджър. – Тя ми помагаше и ме загряваше преди всеки край, гледаше всичките ми дълги мачове, даже когато беше бременна в 8-ия месец, и търпи глупавите ми лудории повече от две десетилетия. Искам да благодаря и на нашите четири прелестни деца за непрекъснатата поддръжка, желанието им да опознават нови места и за всички незабравими мемоари, които ми подариха. Чувството е необикновено да гледаш по какъв начин фамилията ти те приветства от трибуните. “

Мирка споделя, че когато видяла Роджър за първи път въобще не е била впечатлена от него.

Тогава Федерер е на 15 и към този момент демонстрира отлични резултати на локално равнище в Швейцария. Но характерът му е непоносим – кара се със съдии, чупи ракети и непрекъснато е неудовлетворен от нещо.

На Олимпийските игри през 2000 година в Сидни бъдещите съпрузи са част от националния тим на Швейцария и имат опция да се опознаят по-добре в олимпийското село. Роджър пръв стартира да ухажва Мирка, като всичко това се случва пред очите на останалите швейцарски спортисти. В един миг се взема решение да я предложения да излязат дружно, което дефинира като най-хубавото решение в живота си. „ Не я бави толкоз, целуни я “, поучава го едно от старите кучета в делегацията. Но Федерер се тормози. Тогава Мирослава е на 22, а той – на 18. На австралийска земя двамата не съумяват да станат гаджета, само че поставят основите на една огромна обич, която ще разцъфти доста скоро по-късно.

След Игрите кариерата на бъдещия маестро на тениса потегля внезапно нагоре, до момента в който Мирка е принудена да разгласи отдръпването си заради сериозна травма в глезена. По това време двойката към този момент живее дружно в къща в Базел. Принудена да захвърли ракетата, Вавринец взема решение да се заеме с кариерата на половинката си.

„ Виж какво – от в този момент нататък аз съм шефът “, споделя Мирка и в действителност поема напълно юздите.

 Mirka Federer Olympic Games 2012

От контактите с публицистите и спонсорите до логистиката и настаняването в хотелите – всичко минава през ръцете ѝ. Смята се, че през годините тя е и HR-ът на Федерер, който назначава и уволнява хора в екипа му. Твърди се, че точно по нейно гледище е освободен треньорът Петер Лундгрен, с който Федерер печели първия си Уимбълдън.

Двойката става публична пред закона едвам през 2009 година, съвсем 10 години след началото на връзката. Тогава Мирка към този момент е бременна с двете близначки Шарлийн и Мила. През май 2014 година двойката приветства на бял свят още една двойка близнаци – момчетата Лени и Лео. По това време Мирка към този момент не работи сама по мениджмънта на Роджър, а има цялостен екип към себе си.

Промените, върховете и спадовете бяха чести събитие в популярната кариера на Федерер, само че едно нещо не се променяше – любовта и отдадеността му към Мирка.

Близки на звездите назовават връзката им „ фанатична “, което не е надалеч от истината. Често в по-личните си изявленията Роджър е споделял, че не може да спи, когато му се постанова да пътува без брачната половинка си. „ Прекарвам наложителните за мен осем часа в леглото, само че без жена ми съм разтревожен и съвсем не мигвам “, твърди Федерер.

Той даже реши да откаже присъединяване на Олимпиадата в Токио заради коронавирусните ограничавания и възбраната на японските управляващи спортистите да водят със себе си членове на фамилиите си.

Швейцарецът признава, че е щял да приключи кариерата си още преди 10 години, само че е бил разколебан от жена си.

И популярност Богу!

От 2012-а насам Роджър завоюва още четири трофеи от Шлема – две на Уимбълдън и две от Откритото състезание на Австралия. Най-голямата победа в живота му обаче е отвън корта и се споделя Мирослава.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР