Тъжно е, но и през изминалата година се разделихме със

...
Тъжно е, но и през изминалата година се разделихме със
Коментари Харесай

10 световноизвестни личности, с които се разделихме през 2018 година

Тъжно е, само че и през миналата година се разделихме със световноизвестни имена от всички сфери на живота – политици, музиканти, режисьори, учени. Хора популяризирали се с гения си, с уменията си, с неуморния си труд и непримиримост по пътя към триумфа и реализиране на задачите си.

Уви, неизбежният ход на времето диктува разпоредбите, огромните имена си отиват. Остава ни вярата, че техният талант ще въодушеви нови създатели, подготвени да учат от наследството на тези велики имена. Ето с кои световноизвестни персони се разделихме през 2018 година. Поклон!

1. Долорес О’Риърдън

 10 от най-големите шлагери на The Cranberries и Долорес О'Риърдън (6 септември 1971 година – 15 януари 2018 г.)

На 15 януари угасна една ярка звезда на музикалния хоризонт. Вокалистката на ирланската група The Cranberries – Долорес О’Риърдън умря ненадейно на 46 години. The Cranberries станаха международно известни през 90-те години с емблематичните си песни „ Zobmie “ и „ Linger “. Групата набра известност още с първия си албум „ Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We? “.

2. Стивън Хокинг

 10 малко известни обстоятелството за живота на Стивън Хокинг (8 януари 1942 година – 14 март 2018 г.)

Научният свят също претърпя загуба – световноизвестният физик Стивън Хокинг умря на 76-годишна възраст на 14 март. Хокинг е прочут със своите открития в сферите на физиката, математиката, космологията. Той е работил доста и за проучването на черните дупки, както и по теорията на относителността на Айнщайн. През по-голямата част от живота си Хокинг боледува от амиотрофична латерална склероза.

3. DJ Авичи

 10 от най-големите шлагери на Авичи (8 септември 1989 година – 20 април 2018 г.)

Тим Берглинг, както е същинското име на световноизвестния шведски DJ Авичи, се спомина на 20 април в Маскат, столицата на Оман, където той бил на отмора дружно с другари. Няколко дни след гибелта му фамилията му разгласява намерено писмо, в което декларира, че Авичи повече не можел да устоя и че е потърсил покой. Музикантът си отиде едвам 28-годишен.

4. Антъни Бурдейн

 10 световноизвестни персони, с които се разделихме през 2018 година (25 юни 1956 година – 8 юни 2018 г.)

На 8 юни светът загуби една същинска кулинарна легенда – Антъни Бурдейн. Той постави завършек на живота си в хотелската си стая във Франция, оставяйки след себе си милиони разрушени сърца на фамилията, приятелите и почитателите си. 61-годишният Бурдейн е прочут по целия свят като изявен шеф-готвач и ефирен водещ с гений ловко да споделя своите истории.

5. Арета Франклин

 10 от най-въздействащите песни на Арета Франклин (25 март 1942 година – 16 август 2018 г.)

През август Кралицата на соул музиката Арета Франклин умря на 76-годишна възраст. През 2010 година певицата беше диагностицирана с рак на панкреаса, а през 2017 година разгласи, че се отдръпва от дейна концертна активност. В последните две години тя беше очевидно отслабнала заради заболяването. Арета е един от най-продаваните музикални реализатори за всички времена като нейните албуми имат над 75 млн. продажби в света.

6. Йосиф Кобзон

 (11 септември 1937 година – 30 август 2018 г.)

На 81-годишна възраст умря руският артист Йосиф Кобзон. През 2005 година на националния актьор на Съюз на съветските социалистически републики му беше намерено онкологично заболяване. В репертоара на Кобзон има близо 3000 песни. Най-популярни от тях са „ Смуглянка “, „ А у нас во дворе “, „ Старый клен “, „ С чего начинается Родина “, „ Мгновения “, „ Темная ночь “. Кобзон е роден през 1937 година в Украйна. Освен с музика, той интензивно се занимаваше с политика, социална и благотворителна активност.

7. Шарл Азнавур

 10 значими момента от живота на Шарл Азнавур (22 март 1924 година – 1 октомври 2018 г.)

Френският музикант от арменски генезис Шарл Азнавур умря на 94-годишна възраст на 1 октомври. Азнавур, който за над 70-годишната си кариера на музикант сътвори повече от 1200 песни и продаде над 100 млн. албума, бе на сцената до последните години от живота си. Понякога описван като френския Франк Синатра, той бе едно от най-важните имена за френския шансон, само че кариерата му надхвърляше музиката, с близо 60 функции в киното и острите си политически позиции по въпроси от арменския геноцид и съпротивата против крайната десница до авторското право.

8. Монсерат Кабайе

 10 малко известни обстоятелството за живота на Монсерат Кабайе (12 април 1933 година – 6 октомври 2018 г.)

През октомври ни напусна и фамозната испанска оперна певица Монсерат Кабайе. 85-годишната певица се популяризира още с дебюта си през 1957 година в ролята на Мими от „ Бохеми “. Оттогава животът на Монсерат е на сцената. Блестяща изпълнителка на белканто, тя се трансформира в една от най-обичаните звезди на операта. Незабравимото ѝ осъществяване с Фреди Меркюри на откриването на олимпиадата през 1992 година популяризира обичаната ѝ Барселона. Монсерат Кабайе пя и пред българска аудитория – през 2013 година и през 2016 година.

9. Бернардо Бертолучи

 10 световноизвестни персони, с които се разделихме през 2018 година (16 март 1941 година – 26 ноември 2018 г.)

Една от емблематичните персони в киното на ХХ век – Бернардо Бертолучи си отиде от този свят на 26 ноември. 77-годишният италиански режисьор и сценарист не можа да се пребори с рака, който завърши пътя му. Неговият несдържан, дръзновен почерк основава именити облици, а гениалните „ Последно танго в Париж “, „ Последният император “ и „ Малкият Буда “ са филми-епоха. Носител на две награди „ Оскар “ – за най-хубав режисьор и сюжет на „ Последният император “, Бертолучи има още десетки титли, завоювани в света на киното, само че и любовта на милиони фенове.

10. Джордж Буш-старши

 (12 юни 1924 година – 30 ноември 2018 г.)

41-вият президент на Съединени американски щати Джордж Буш-старши издъхна на 94-годишна възраст на 30 ноември. Докато бе отпред на Съединени американски щати рухна Берлинската стена. Името му се свързва и с интервенцията „ Пустинна стихия ” през 1991 година в Ирак. Джордж Буш-баща е и воин от Втората международна война, конгресмен от Тексас, шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ и вицепрезидент на Роналд Рейгън. Синът му – Джордж Буш-младши, бе 43-ият президент на Съединени американски щати, а различен негов наследник, Джеб Буш, бе губернатор на Флорида.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР