Тъжно е, че опитите на тези, които трябва да управляват

...
Тъжно е, че опитите на тези, които трябва да управляват
Коментари Харесай

Гешев: Освен кризите, в която сме, има опасност да рухне и съдебната власт

Тъжно е, че опитите на тези, които би трябвало да ръководят страната, поради своята политическа отпадналост, трансформират прокуратурата в разменна монета. Това съобщи основният прокурор, който посети Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии в Пазарджик в границите на самодейността „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за право “ на Асоциацията на прокурорите и Камара на следователите в България, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според него, с изключение на политическата, икономическата и конституционна рецесия, в която сме, има заплаха да рухне една от дребното постоянни управляващи – правосъдната.

По-рано денем президентът Румен Радев разяснява, че в други страни за закононарушения като това в Локорско трафикантите на незаконни мигранти получават десетки години затвор, а при нас биват хванати от органите на Министерство на вътрешните работи, само че след съглашение с прокуратурата получават по няколко месеца отнемане от независимост. По думите на президента този случай, при който телата на 18 мигранти бяха открити в камион, ясно демонстрира, че правораздавателните органи в България би трябвало да подходят по радикално друг метод към закононарушението трафик на хора.

„ Сега има усъвършенстване на връзката сред институциите, няма по какъв начин институциите, от които зависи битката с престъпността, да не си приказват между тях и да чакаме в обществото да има възприятие за правдивост. Опитите за прекачване на част от отговорността върху една от институциите са естествени, само че хората виждат, че крайният резултат липсва и не ги интересува кой е отговорен “, съобщи още основният прокурор при визитата си в Пазарджик. „ Аз имам отговорност за прокуратурата и ние си вършим нашата работа, а не прехвърляме отговорността на други институции “, добави. 

Според него промяната на основния прокурор не е правосъдна промяна и няма да промени нищо. „ Реформа би било да промениш законите, които са от 1968 година. Реформа е да се бориш с опиатите и корупцията, а не да закриеш Специализираната прокуратура. Реформа е да се бориш с телефоните измами, които бяха решени, а в този момент са стотици всеки ден “, уточни. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР