Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да бъдат

...
Тъжният извод е, че държавните системи, колкото и да бъдат
Коментари Харесай

3% от базата на НАП е засегната от хакерската атака

Тъжният извод е, че държавните системи , колкото и да бъдат съвършени, постоянно ще бъдат уязвими. Никой не е предпазен от сходно недобросъвестно посягане.С този извод финансовият министър Владислав Горанов застана пред медиите след незабавна среща на службите при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Срещата бе провокирана откакто през вчерашния ден стана ясно за хакерския пробив на сървъри на Национална агенция за приходите, от който са пострадали над 5 милиона души - български и задгранични жители. Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи и ДАНС ревизират евентуална накърнимост в системите на приходната организация. В момента се прави инспекция дали данните са действителни. Ако данните се окажат същински, това ще бъде най-голямото " приключване " на персонални данни у нас. Владислав Горанов обаче бе безапелационен, че финансовата сигурност на страната не може да се оцени като застрашена.

Уязвимата система е услуга, която се употребява за възобновяване на Данък добавена стойност, която съществува от 2012 година . Около 3% от базата на Национална агенция за приходите може да се смята за наранена , като противен извод е, че има изтекли персонални данни. Национална агенция за приходите е една от най-достъпната от позиция на връзките, уточни финансовият министър.

Проверяват се всички логове на Национална агенция за приходите и в случай че има повече информация, медиите ще бъдат известени, увериха на брифинга в Министерски съвет.

Виновни и осъдени постоянно могат да се търсят, изключително в случай че се откри немарливост и несъобразителност от чиновници Национална агенция за приходите. Ако се откри небрежност от страна на чиновници на Национална агенция за приходите, ще се търси отговорност , закани се Горанов.

Текат процесуално-следствени дейности, продължава работата на специалистите и вероятността хакерът да бъде човек от системата не е изключена. Но по-голяма възможност е намесата да е външна. ГДБОП ще сезира и прокуратурата по проблема, увери Горанов. Информацията, която е изтекла, съществува, само че Горанов не вижда, като се изключи че е наранена персонална информация, причина за терзание от българските жители.

" Ще се свържем с Европейската работа по киберсигурност, с цел да се изиска подпомагане. Ограничен е достъпът до уязвимата услуга, само че би трябвало да се търси баланс да се запазят и административните услуги, както и те да продължат да бъдат развивани ", посочи Горанов.

От през вчерашния ден най-хубавият вероятен държавен потенциал работи върху системите на Национална агенция за приходите, с цел да се предотвратят всевъзможни спекулации по тематиката, увери финансовият министър.

Всички служби срещнали премиера с установената офанзива против осведомителните масиви на Национална агенция за приходите. Екипите не престават работа за метода, по който е пробита системата. Предприети са ограничения за минимизиране на вредите, увери вътрешният министър Младен Маринов. Освен това по предписание на премиера се прави обзор на осведомителните системи на другите държавни институции с оглед констатиране на уязвимости.

" Състезанието сред хакерите и тези, които се пробват да защитят информацията си, е безспирно ", установи още Горанов.

Комисарят по цифрова стопанска система и цифровизация Мария Габиел също е осведомена със случая и е коментирано с какво могат да оказват помощ европейските служби, с цел да се извърши по-добър и изчерпателен разбор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР