„Тъжна и ужасяваща“ смърт за гладна мечка, чиито черва бяха блокирани от боклук и беше евтаназирана

...
Служителите по дивата природа в Колорадо трябваше да евтаназират болна
Коментари Харесай

Служителите по дивата природа в Колорадо трябваше да евтаназират болна мечка, след като получиха множество обаждания от загрижени жители в Телурайд.

И по време на аутопсия служителите по дивата природа се натъкнаха на обезпокоително откритие вътре в мечката.

„Имаше всички тези хартиени кърпи, кърпички, материали от типа на найлонова торбичка и несмилаеми храни“, каза Джон Ливингстън, говорител на парковете и дивата природа на Колорадо. „Съдържанието на боклука … не успя да премине през долните черва.“

Всичко това забраняваше на мъжката черна мечка да абсорбира подходящи хранителни вещества.

„Мечка като тази тежи около 400 паунда и има много мазнини“, каза Ливингстън пред CNN, което означава, че бозайникът вероятно е гладувал месеци, преди да умре.

„Да ядеш и ядеш и да не можеш да разградиш нищо от тази храна би било наистина тъжен и ужасяващ начин тази мечка да страда, докато умира“, каза той.

Служителите трябваше да направят „неблагоприятно обаждане“

„Първото нещо, което забелязахме веднага, беше малко пяна около устата му“, каза Ливингстън.

Въпреки че образуването на пяна не изглеждаше като бяс, полицаите забелязаха други тревожни поведения. Мечката също имаше подпухнали очи, което „показваше, че се бори с някаква инфекция“, отбеляза Ливингстън.

„Той изминаваше около 20 или 30 ярда наведнъж, преди да се наложи да легне.“

Тези симптоми са сигнализирали на служителите по дивата природа, че мечката изпитва силна коремна болка, каза говорителят.

„Не бихме могли да оставим болна мечка като тази, знаейки, че страда и се бори да оцелее“, каза Рейчъл Срала, мениджър на зоната за паркове и диви животни в Колорадо, в съобщение за медиите.

„Това е ужасяващ начин да умреш, разлагайки се отвътре навън толкова дълго. Като офицери трябваше да направим неблагоприятно решение“, каза Срала. „Това е обаждане, което бихме искали никога да не правим.“ Мечката беше повалена на 9 септември вечерта.

В допълнение към предотвратяването на страданието на мечката, „CPW взе решение да евтаназира животното от съображения за човешкото здраве и безопасност“, се казва в съобщението.

Въпреки че решението не дойде лесно, то донесе чувство на облекчение на общността в страната на мечките.

„Когато направите пълен анализ на случващото се вътре в тази мечка, нашите служители се чувстват добре от решението“, каза Ливингстън. „Не оставихме тази мечка да страда там“, продължи той.

Евтаназираната мечка беше добре позната в района на Телурайд и преди това беше прогонвана от обществени места от органите за защита на дивата природа. Същата мечка беше заподозряна, че е участвала в влизане в дома по-рано това лято, според прессъобщението.

„Мечките могат да надушат неща на разстояние до пет мили“

Мечка - не тази, която е била евтаназирана - попада в кофа за боклук пред дом в Колорадо. Мечка - не тази, която е била евтаназирана - влиза в кофа за боклук пред дом в Колорадо. Паркове и дива природа на Колорадо

Въпреки това, ако мечки се виждат често в близост до домовете, това е причина за безпокойство.

„Ако мечките са около вашия жилищен район през цялото време, някой не знае какво да прави“, каза Ливингстън. „Защото, ако тази мечка не получава награда за храна, тя ще продължи напред и ще се върне обратно в планините“, продължи той.

„Необходим е само един човек, който, знаете, оставя несигурна храна, за да ги привлече.“

Мечките са умни животни с добро чувство за памет, което им позволява да си спомнят къде са намерили и го споменават като място, на което да се върнат, според говорителя на дивата природа.

„Мечките имат невероятно обоняние и могат да надушат неща на разстояние до пет мили“, каза Ливингстън пред CNN. „Ако надуши оставен източник на боклук, има голям шанс в нашите планински градове в Колорадо да има мечка в радиус от пет мили, която може да надуши това.“

Части от националната гора Къстър Галатин в Монтана бяха затворени за обществеността, след като мечка гризли нападна ловец. Части от националната гора Къстър Галатин в Монтана бяха затворени за обществеността, след като мечка гризли нападна ловец. Дон и Мелинда Крауфорд/UCG/Universal Images Group/Getty Images/FILE

Служители на парковете и дивата природа на Колорадо издадоха изявление, предоставящо начини за жителите и туристите да „устойчиви на мечки“ домовете и животите си, предупреждавайки, че „само хора (като вас) могат да предотвратят проблеми с мечките“.

„През последното десетилетие имаше голям натиск да се накарат повече жители в планинските общности да купуват устойчиви на мечки кофи за боклук“, каза говорителят на дивата природа.

Ливингстън също предлага да се поставят кофи за боклук в деня за боклук, вместо да се оставят да стоят, да не се държат вратите и прозорците отворени през нощта и да не се поставят хранилки за птици в дърветата.

„Наистина е необходимо всеки да върши своята част, независимо дали е посетител на Колорадо или ние, които живеем тук на пълен работен ден. Необходимо е всеки да изпълни своята роля, за да осигури този боклук, така че мечките да не влизат в него.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР