Тъжен ден е днес. Някак схлупен и напрегнат. Сирени, бягащи

...
Тъжен ден е днес. Някак схлупен и напрегнат. Сирени, бягащи
Коментари Харесай

Много е тъжно. Пак е война. Пак жертвите ще са невинни...Лее се кръв заради власт и пари

Тъжен ден е през днешния ден. Някак прихлупен и под напрежение. Сирени, бягащи хора, ракетни удари, горящи летища, суматоха, неопределеност за бъдещето. На един хвърлей разстояние от България. В Европа в 21 в.

Повечето сякаш смятахме, че тази война ще се размине. Че става въпрос единствено за дрънчене на оръжия, замяна на реплики и игра на нерви сред Владимир Путин и Запада. Но не. Европа бе запалена през днешния ден на 24.02.2022 година и някак ситуацията взе да става съществено.



Дори вероятността тази война да продължи просто няколко дни, както считат някои, не е добра. От историята познаваме не един образец на спорове, завършили за малко - там нормално едната страна, голяма военна мощ, смазва другата и нещата завършват.

Дали обаче в този момент ще е по този начин? Вятърът май не духа в тази посока. Има прекалено много забъркани в тематиката Украйна - една страна, апропо, прекомерно богата на всевъзможни запаси, че да стои необезпокоявана и отвън полезрението на огромните сили.

Аз не се ангажирам да разясня кой е отговорен за протичащото се там - това е една доста комплицирана геополитическа игра, която ние простосмъртните не познаваме в целокупност. Да, Путин през днешния ден е клеймен като агресор, само че не е и като Съединени американски щати да не опасаха цялата европейска граница на Русия с военни бази през последните години. Това е конфликт на едно по-високо равнище, само че нещастието е, че жертвите на този конфликт се дават от най-ниските равнища.

Плашещо е. Войната за следващ път ще заличи всякаква човещина, трансформирайки хората в зверове, които лишават живота на други хора. За следващ път поради ненаучените уроци от историята ще гледаме страданието, тъгата и сълзите от погубените почтени животи. И то поради ползи, ламтеж за власт и пари…може и просто поради лудостта на някой държавен началник.

От сутринта се питам… Ще гледаме ли ридаещи дами и деца? Ще забележим ли по какъв начин вадят телцата на мъртви деца отдолу под руините на срутени здания? Ще виждаме ли ранени и осакатени бойци? Ще излезе ли тази война от границите на Украйна?

Настръхвам, единствено като чета новините за украинците, които питат по обществените мрежи дали могат да дойдат в България без паспорт и дали ще могат да си намерят заслон? Идва ми да извикам на президента на Украйна: "Предавайте се! Това ви е единственият излаз! Всичко друго ще докара до реки от кръв - кръвта на почтени хора! "

Тръпки ме побиха и като видях по кое време е оповестена интервенцията - в 4.00 през нощта. Приблизително по същото време стартира през 1939 година Втората международна война. Търсена ли е тази символика, или е нормално съвпадане? Ще ми се да имам вяра, че никой в никакъв случай не би желал сходно по мащаб безчовечие да се повтаря. Никъде. Никога. Но знае ли човек какъв брой надалеч може да стигне човешката свирепост и безумство...

А новината от последните минути е тъжно предвещание за това какво може да чакаме. Украинските управляващи оповестиха, че първата цивилна жертва на интервенцията е дете, изгубило живота си през днешния ден при обстрел на жилищен блок.

Моля се за украинците. Не за техния водач и техните политици. Моля се за най-обикновените украинци. Тези, които ще бъдат жертви на това клане.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР