Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TMSC) съобщи в петък, че ще

...
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TMSC) съобщи в петък, че ще
Коментари Харесай

Третият най-голям производител на чипове в света изгражда завод за $12 млрд. в САЩ

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TMSC) заяви в петък, че ще построи цех за полупроводници в Аризона, Съединени американски щати. Решението следва растящите терзания в най-голямата стопанска система в света от зависимостта на софтуерната промишленост от веригата за доставки в Азия, предава CNBC.

Проектът ще коства $12 милиарда и TSMC твърди, че той ще сътвори непосредствено 1 600 работни места. Планира се строителството да стартира през 2021 година, а производството през 2024 година Това ще бъде вторият цех на тайванската компания в Съединени американски щати на най-големия производител на чипове по поръчка в света. Производителят не заяви дали и каква финансова помощ ще получи от държавното управление. Самият цех ще бъде относително дребен за мащабите на компанията.

Заводът ще създава главно 5-нм чипове, най-модерните, бързи и енергоефективни в промишлеността. TSMC е третият максимален производител на чипове след Intel и Samsung.

Вашингтон се тормози към момента повече от зависимостта на американските софтуерни компании от комплицираната верига за доставки, огромна част от която е в Азия. По-рано администрацията на президента обмисляше правила, съгласно които фирмите, които употребяват американско съоръжение за произвеждане на чипове, да желаят лиценз преди да могат да работят с Huawei. Това би засегнало и TSMC. Надеждите са, че отварянето на нов цех - и то в щата Аризона, който е политически значим за Тръмп, ще помогне на компанията да убеди администрацията да не прокарва новите правила.

В момента Съединени американски щати съставлява 13% от общия индустриален потенциал за чипове в света, колкото и през 2015 година В същото време Китай покачва своя дял с 4 прочие п. до 12%.
 Вашингтон и Intel в битка против зависимостта от Азия
Вашингтон и Intel в битка против зависимостта от Азия

Политици, бюрократи и мениджъри мислят по какъв начин да преобърнат наклонността и да зависят по-малко от Тайван, Китай и Корея за най-мощните и съвременни чипове
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР