Таха Шакури още намира отдалечени кътчета, в които да играе

...
Таха Шакури още намира отдалечени кътчета, в които да играе
Коментари Харесай

Иранците все по-трудно намират лекарства заради санкциите на САЩ

Таха Шакури още намира отдалечени кътчета, в които да играе в поддържана с щедрост детска болница в Техеран, без да знае, че неговите лекари остават без лекарство за химиотерапия, нужно за лекуването на чернодробния рак на осемгодишното момче.

Докато иранската стопанска система рухва, откакто Съединени американски щати се изтеглиха от нуклеарното съглашение и ускориха глобите против Техеран, цените на вносните медикаменти скочиха, а националната валута се срина с към 70 % към $. Обикновените иранци намират по-трудно даже медикаменти, създавани в Иран - тяхната цена е недостъпна за мнозина в страна, където междинната месечна заплата се равнява на към 450 $. Иранската здравна система не може да се оправя и мнозина упрекват акцията за " оптимален напън " на президента Доналд Тръмп за смайващите цени и недостига. Санкциите засегнаха елементарните иранци, предизвиквайки скок до небето на цените за всичко - от значими първични материали и потребителски артикули до жилища, до момента в който в същото време надвисва и призракът на война със Съединени американски щати.

Майката на Таха - Лая Тагизадех, споделя, че болничното заведение обезпечава гратис медикаментите на сина й - до момента в който еднократна процедура другояче би коствала 1380 $ в частна болница. Тя прибавя, че фамилията е надълбоко признателно на лекарите и болничния личен състав. " Нямаше да се оправим без поддръжката им ", споделя 30-годишната жена. " Съпругът ми е елементарен служащ в магазин за хранителни артикули, а това е болест, чието лекуване е доста скъпо ".

От 32 хиляди за 1 $ по времето на нуклеарното съглашение през 2015 година сред Техеран и международните сили иранският риал се срина до към 120 хиляди за $ в този момент и засегна мощно цените на вносните медикаменти. Ядрената договорка беше повишила упованията на доста иранци за по-добър живот, свободен от примката на интернационалните наказания.

Забележителното съглашение анулира интернационалните наказания в подмяна на ограничавания в иранската нуклеарна стратегия, само че в този момент договорката е съвсем изцяло изпразнена от наличие и са въведени нови и по-строги наказания.
Докато Съединени американски щати

упорстват, че медикаментите и филантропичните артикули са освободени

от глобите, рестриктивните мерки върху търговията разколебаха доста банки и компании по света да вършат бизнес с Иран, опасявайки се от наказателни ограничения от Вашингтон. Страната е изолирана от международната банкова система.

Миналата седмица министърът на опазването на здравето Саид Намаки сподели, че бюджетните ограничавания поради намаляването на износа на недопечен нефт са засегнали фрапантно неговото ведомство. Американските наказания са ориентирани против всички иранци, сподели той. " Американските изказвания, че медикаментите и здравната техника са освободени от наказания, са огромна и явна неистина ", сподели Намаки. " Най-загрижени сме, че каналите към външния свят са затворени ", сподели доктор Арасб Ахмадян, началник на детската болница " Махак ", ръководена посредством дарения от щедрост, която обезпечава грижи за към 32 хиляди деца под 16-годишна възраст в цялостен Иран.

Банковите наказания блокираха преводите и това не разрешава дарения от чужбина, сподели той. Паричните преводи просто са несполучливи, в това число тези, утвърдени от американското финансово министерство. " Наистина губим вяра ", сподели Ахмадян. " Лекарствата би трябвало да може да се купуват, финансирането би трябвало да е налично, а кредитните линии би трябвало да са ясно избрани в банковата система ".

Официални данни сочат, че Иран създава към 95 % от главните медикаменти, от които се нуждае, и даже изнася част от продукцията си в прилежащи страни. Но когато става дума за по-сложно лекуване, за здравна техника и медикаменти за заболявания, които са редки или лекуването им е скъпо, Иран е мощно подвластен от импорт. И макар че страната обезпечава опазване на здравето за всички, доста лекувания, нужни в комплицирани случаи, просто не са налични. Мнозина избират да отидат в частни лечебни заведения, в случай че могат, и да избегнат дългите описи на чакащи в държавните.

Всяка заран се образуват дълги опашки в аптека " 13-Абан " ( " 3 ноември " - народен празник, обвързван с ислямската гражданска война, бел. прев.) на централната улица " Каримихан ", където хората идват да търсят редки медикаменти за свои заболели близки. 53-годишният Хамид Реза Мохамади

прекарва по-голямата част от свободното си време в търсене на медикаменти

за брачната половинка и щерка си, страдащи от мускулна дистрофия. " Преди 2-3 месеца можеше елементарно да ми изпълнят рецептата във всяка аптека ", сподели Мохамади, размишлявайки какъв брой бързо са се влошили нещата.

Аптекарят Пейман Кейванфар споделя, че доста иранци, чиято покупателна дарба е сведена до нула, не могат да си разрешат вносни медикаменти и търсят създадени в страната им заместители. " Има внезапно повишаване на цените на медикаментите, в някои случаи до три-четири пъти ", сподели той. Тези, които още имат пари в брой, се обръщат към черния пазар.

Махмуд Ализадех - 23-годишен студент, бързаше към ползващата се със съмнителна известност улица " Насер-Хосроу " в южен Техеран, където схванал, че има от лекарството на майка му за множествена склероза. " Тя е единствено на 45 години, прекомерно рано е да я виждам по този начин тежко парализирана ", сподели той.

На улицата той заплаща три пъти повече за лекарството спрямо това, което е плащал през май 2018 година " Не зная на кого наложи наказания Тръмп, също така, че санкционира терминално болните хора тук ". Мнозина пътуват от селските региони до по-големи градове, с цел да търсят медикаменти за обичани хора.

Хосеинголи Барати - 48-годишен татко на три деца, е пристигнал в Техеран от град Гонбад Кавус, на към 550 километра на североизток, с цел да търси медикаменти за страдащата си от левкемия брачна половинка. Той споделя, че до момента е похарчил 7700 $ за заболяването ѝ. " Напрежението е голямо ", сподели той. " Продадох всичко, което имах и взех назаем пари от близки и другари. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР