Тъгата плаши и отблъсква, но всеки изпитва странната потребност понякога

...
Тъгата плаши и отблъсква, но всеки изпитва странната потребност понякога
Коментари Харесай

Защо хората слушат тъжна музика

Тъгата плаши и отблъсква, само че всеки изпитва странната нужда от време на време да се потопи в нея и...си пуска някоя тъжна ария. Всъщност, слушането на тъжна музика въобще не е необичайност, откриха учени от Берлин, които се заинтригували от тематиката за минорните композиции и желанията на хората към тях. Решили да ревизират каква гама от настроения провокират те и ето какво открили с опит, в който взели участие стотици доброволци.

Участниците в проучването реагирали на тъжната музика със следните страсти:

Носталгия . 76% от тях асоциирали тъгжната музика с приятни мемоари, т.е. " светла тъга " по предишното.

Покой. Този отговор бил припознат от 57% от запитаните, които прецизирали, че такава музика им оказва помощ да се вгледат надълбоко в себе си, да останат уединено с мислите си и да намерят отговор на въпроси, които от дълго време ги изтезават.

Нежност. Тъжната музика допира деликатни струни на душата, пробужда обич и доброжелателност. За 51% от участниците тя се оказала метод да се почувстват отворени към света и да проявят угриженост.

Тъга . Това, че музиката звучи минорно, не значи безусловно, че се асоциира единствено с тъга. Нюанси на горест отбелязали единствено 44% от участвалите в опита.

Изумление. Около 38% от хората в опита декларирали, че са почуствали еуфория. Такива фенове на тъжни мелодии по принцип се отличават с неустойчиво прочувствено положение, означават учените.

Нови чувства . 37% от изследваните отбелязали, че тъжните композиции са ги предиздвикали да усетят нещо, което досега не са изпитвали в живота си.

Сила и прилив на наслада . Около 7% споделили, че минорните композиции им работят зареждащо, а 6% даже почувствали прилив на наслада и жизненост.

Напрежение. Само 5% от слушателите в опита останали недоволни от тъжната музика, тъй като тя предизвиквала или усилвала психоемоционално напрежение.

И най-после, 2,5% са показали, че се затрудняват да отговорят, въпреки че също изпитали някакви усеща. Просто не можели да им дадат тъкмо определение.

Източник: abcfact
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР