Тагарев призова за отхвърляне на вота на недоверие, призова за

...
Тагарев призова за отхвърляне на вота на недоверие, призова за
Коментари Харесай

Тагарев призова за отхвърляне на вота на недоверие, поиска национален консенсус в сферата на отбраната

Тагарев прикани за отменяне на вота на съмнение, прикани за народен консенсус в областта на защитата. Това съобщи той от парламентарната естрада по време на дебатите за вота на съмнение в областта на защитата и националната сигурност, съобщи кореспондент на " Фокус "

" Това, което би трябвало да отбележа, е, че огромна част от проблемите в защитата са сложни и по тази причина изискват сложни решения. Именно по тази причина стартирахме стратегически преглед на отбранителната политика. По проект през февруари ще представим цялостната политика на кабинета в една бяла книга за защитата ", стартира Тагарев.

" Искрени поздравления за вносителите на вота, както вярно отбелязвате Русия води война в Украйна, с нищо не провокирана, нападателна война за завземане на територия и запаси. Ако Русия реализира задачите си в тази война, България може да стане обект на изтъквам " евентуални въздушни запаси с ракети и дронове.

Ако стъпим на тази нерадостна, само че трезва констатация за средата на сигурност, ние сме доста покрай постигането на консенсус в Народното събрание и сред Народното събрание и кабинета. Именно този консенсус основава извънредно добра основа за образуването на национална, а не партийна политика на защита “, сподели още той.

" За настоящата година държавното управление внесе бюджет, съответстващ и даже преизпълнен плануваното в Националния проект за постигането на ниво за финансиране на защитата на 2% от Брутният вътрешен продукт. Съответно решенията на срещата във Вилнюс този % се преглежда не като цел за реализиране, а като най-малко. Именно това схващане е отразено в бюджетната макрорамка за идващите три години, като в някои от тях бюджетът за защита ще надвиши 2% ", изясни военният министър.

Тагарев обърна внимание, че точно вносителите на вота на съмнение не са подкрепили увеличението на военните разноски за 2023 година. По думите му кабинетът планува повече обществени разноски за чиновниците в армията през 2024 година, а военните ще получат 1000 лв. в допълнение през този месец.

" Ресурсите би трябвало да се употребяват ефективно и ефикасно за развиване на нужните отбранителни качества “, безапелационен бе Тагарев.

Той разяснява дефицитът на фрагменти в армията: " Въпросът за хората е извънредно значим. Най-тежко е ситуацията в сухопътни войски. Той не стартира с мандата на актуалното държавно управление. Разбираме, че обстановката постанова бързи и решителни ограничения. Основните аргументи са демографската обстановка и пандемията “.

По думите му през последната година е регистриран спад от 35% в искащите да се причислят в Националния боен университет. Причината за това съгласно Тагарев са дезинформационни акции в обществеността за войната в Украйна.

Министърът на защитата разгласи, че държавното управление се стреми да притегля вложения във компании, произвеждащи муниции и предоставящи действия по ремонт на бойна техника.

Тагарев разяснява и войната в Украйна: " От морална позиция ние оказваме помощ на жертва на неоправдана и с нищо непредизвикана агресия. В българските концепции за национална сигурност извънредно значимо заема върховенството на правовия ред в интернационалните връзки, в което по-силният не може да си вземе каквото пожелае от по-слаба във военно отношение страна. Правото няма да спечелва, в случай че Русия остане във притежание на даже 1 кв. м. Украинска територия и не понесе отговорност за породените опустошения и осъществените военни закононарушения “, безапелационен бе той.

" Защитавайки себе си, Украйна пази и Европа от нападателните дейности на Кремъл. Ако Украйна загуби, бъдете подготвени, като най-малко, да удвоите ресурсите, които се заделят за защита ", сподели Тагарев.

Тагарев разяснява и ситуацията на българите в Украйна. По думите му част от тях са под непрекъснати ракетни удари, други са се включили към украинската армия и починали, защитавайки родината си. Той сподели, че България има дълг към тези хора, с цел да могат те да живеят свободно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР