Тъга по Джонсън“. Защо Киев е разстроен от премиерството на

...
Тъга по Джонсън“. Защо Киев е разстроен от премиерството на
Коментари Харесай

Йордан Халачев: „Тъга по Джонсън“. Защо Киев е разстроен от премиерството на Риши Сунак? - Топ новини

„ Тъга по Джонсън “. Защо Киев е смутен от премиерството на Риши Сунак?

В Киев са смутени поради вероятно понижаване на военния бюджет на Англия. Украинските управляващи се притесняват, че това ще докара до понижаване на английската поддръжка.

Какво желае да направи Сунак? Според Politico, скоро новият английски министър председател може да стартира да редуцира бюджета за защита на кралството. В първото си послание към нацията Риши Сунак даде обещание да сложи икономическата непоклатимост на страната в центъра на дневния ред. Той предизвести, че предстоят сложни решения за разноските. Бюджетните съкращения могат да обиден доста ведомства, в това число военните – и това е тъкмо сега, когато британците не престават да спонсорират Украйна.

Сунак към този момент организира телефонни диалози с Володимир Зеленски и сподели, че поддръжката на Лондон за Украйна ще бъде „ мощна както постоянно “ под негово управление.

В Киев обаче не имат вяра на успокоителни изказвания, а желаят съответни дейности. Засега, както написа Politico, в Киев „ има огромен блян по напусналия си съдружник Борис Джонсън “.

Защо, Риши Сунак даде обещание да сложи икономическата непоклатимост в центъра на дневния ред и по какъв начин Англия стана една от най-бедните страни в Западна Европа?

Англия се трансформира в една от най-бедните страни в Западна Европа, написа The Atlantic. Заради неправилната политика на последните консервативни държавни управления и желанията на електората страната се затвори от света. Това докара до злополука в стопанската система.

Стандартът на живот и заплатите в страната изостават доста от тези в Западна Европа. Всъщност по някои индикатори действителните заплати в Обединеното кралство в този момент са по-ниски, в сравнение с бяха преди 15 години, и е евентуално да паднат още през идната година.

Този проблем назрява от десетилетия. При премиера Маргарет Тачър пазарите бяха дерегулирани през 80-те години, профсъюзите бяха разрушени, а финансовият бранш се трансформира в „ перлата “ на английската стопанска система. Тачър вкара неолиберализма в английския живот със комплицирани странични резултати.

От 90-те до 2000-те години стопанската система на страната вървеше напред много бързо и финансовият взрив на Лондонското сити беше водещ.

Англия, забогатяла през 19-ти век като международна фабрика, до 21-ви век се трансформира в международния банкер.

Когато международната финансова рецесия удари през 2008 година, тя удари мощно страната, унищожавайки мотора на нейното икономическо възобновяване. Опасявайки се от възходящ недостиг, английското държавно управление стартира да следва политика на икономии. В този миг тя беше по-загрижена за държавния дълг, в сравнение с за продуктивността на стопанската система или съвкупното търсене. Резултатите бяха пагубни.

Реалните заплати спадат шест следващи години. Нахраниха разтревожените гласоподаватели с менюта от плашещи новобранци: бюрократи в Брюксел, имигранти, търсещи леговище, всеки, само че не и тези, които взеха решения, които подкопаха английската конкурентоспособност. Голяма част от по-възрастните гласоподаватели от междинната класа с дълбока носталгия по предишното желаеха и получиха Брекзит.

През последните 30 години английската стопанска система избра подправеното финансиране пред действителното произвеждане, държавното управление избра строгите икономии пред вложенията, а гласоподавателите поддържаха затворена и по-бедна стопанска система.

И ето предсказуемите резултати – падащи заплати и изумително невисок растеж на продуктивността.

Въпреки че английските медии се тормозят, че роботите ще унищожат всички „ живи “ работни места, действителността се оказа по-близка до противоположното.

„ Между 2003 година и 2018 година броят на автоматизираните автомивки (т.е. роботи, които мият колата ви) е намалял с 50%, до момента в който броят на ръчните автомивки (т.е. хора с кофи и четки) се е нараснал с 50% % “, сподели икономистът, Дънкан Уелдън. „ По-скоро хората поемат работата на роботите “.

Йордан Халачев, Facebook

„ Тъга по Джонсън “. Защо Киев е смутен от премиерството на Риши Сунак? В Киев са смутени поради евентуално…
Posted by on
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР