Таблетките калиев йодид, предназначени за радиационна защита на населението, са

...
Таблетките калиев йодид, предназначени за радиационна защита на населението, са
Коментари Харесай

Таблетките калиев йодид за радиационна защита са доставени в държавния резерв

Таблетките калиев йодид, предопределени за радиационна отбрана на популацията, са доставени в базите на Държавна организация „ Държавен запас и военновременни ресурси “ (ДА ДРВВЗ), оповестиха от институцията. Доставките са осъществени по график, конкретизиран със съответните териториални дирекции на организацията, прецизират оттова.

От организацията напомнят още, че с решение на Министерски съвет от 2022 година им е било предоставено да основат и съхраняват ресурс от препарат за йодна профилактика, след което е оповестена социална поръчка за закупуване на таблетките.

Препаратът е нужен за йодна профилактика, с цел да не се допусне увреждане на здравето на хората вследствие на струпване на радиоактивен йод в щитовидната жлеза при пораждане на нуклеарна или радиационна повреда.

Към момента не съществува опасност за популацията на България, само че с обезпечените количества се подсигурява сигурността и предварителната защита при вероятно, зародил радиационен риск, показват от организацията.

Йодната профилактика е от изключителна значимост за радиационната отбрана на популацията. Йодът е единственият детайл, който може да понижи риска от увреждане на щитовидната жлеза при радиация.

ДА „ Държавен запас и военновременни ресурси “ е една от виновните институции за сигурността на популацията и обезпечава значими запаси, нужни след зародили спешни обстановки, напомнят оттова.

При пораждане на нужда таблетките ще бъдат освободени в сходство със Закона за държавните запаси и военновременните ресурси, показват още от организацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР