> Табелите отпаднаха от 2012 г., когато с поправка в

...
> Табелите отпаднаха от 2012 г., когато с поправка в
Коментари Харесай

Поставят в заведенията табели Пушенето забранено!“, вписват и глобите

>
Табелите отпаднаха от 2012 година, когато с корекция в Закона за здравето влезе в действие тоталната възбрана за пушене в закритите пространства на заведенията, разясни доктор Гаврилова. От сдружението упорстват още с корекция във въпросния нормативен документ да се формулира, че закрито помещение значи "стени и покрив без значение от материала ".

Така ще се постави завършек на пушенето в найлоновите заграждения по тротоарите на кафенета, пицарии и заведения за хранене, разясниха още от там. Помещенията за пушене на българските летища против такса да бъдат отстранени, упорстват още от "България без тютюнев пушек ".

Ние сме последна дестинация в Европейския съюз, полетите ни до Европа са къси, пушачите могат да устоят, защото чакането за прехвърляне на различен аероплан е не повече от 15 - 20 минути, разяснява доктор Маша Гаврилова.

Ресторантите, кафенетата, бистрата и клубовете, в чиито закрити елементи са хванати пушачи от инспекторите на районните здравни инспекции повече от веднъж, да бъдат затваряни. Управителите им пък даже при първо нарушаване да бъдат глобявани на място без право на обжалване а не, както в този момент, да им се пишат актове, които след това се оспорват в съда. Предлага се още право да постановат актове да имат и Министерство на вътрешните работи, Агенцията по сигурност на храните и Главна ревизия по труда.

Това пък се налагало от обстоятелството, че заведенията за хранене се инспектират от чиновниците на Агенцията по сигурност на храните, а за разлика от инспекторите на районните здравни инспекции, които по-трудно влизат в предприятията, тези на Главната ревизия по труда имат безконтролен достъп там, написа "Монитор ".

Тези наши оферти са от преди пет години, внасяме ги на всеки нов здравен министър, само че досега резултат няма, сподели още доктор Маша Гаврилова.

Честотата на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) в България е доста над междинната за Европа и обгръща над 10% от популацията над 40-годишна възраст. Това съобщи в това време проф. Даниела Петрова, завеждащ-отделение по белодробни заболявания към Клиниката по пропедевтика на вътрешните заболявания в Александровска болница.

ХОББ постоянно остава неразпозната и хората одобряват първичните признаци - "пушаческа кашлица ", за естествени. Европейската федерация за алергични и белодробни болести е открила, че до 300 000 души в Европа умират годишно вследствие на тази диагноза.

Най-честите аргументи за развиване на заболяването са тютюнопушенето и интензивното и дълготрайно излагане на прахови замърсители. ХОББ се среща по-често при мъжете, само че в бъдеще се счита, че повече дами ще бъдат изложени на риск от развиване на болестта заради възходящия брой на пушачите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР