Табели за над 3 млн. лева се крадат годишно от

...
Табели за над 3 млн. лева се крадат годишно от
Коментари Харесай

Знаци за над 3 млн. лева крадат от пътищата у нас

Табели за над 3 млн. лв. се крадат годишно от пътищата и улиците у нас. Само по републиканските пътища загубите са за най-малко 1,5 млн. лв., сочат данни от Агенция „ Пътна инфраструктура “. Останалите неналичия са от общините, които дават отговор и заплащат за пътните знаци в обитаемоте места.

Според систематизираната статистика, с която „ Монитор “ разполага, най-често изчезват табели за преимущество и завършек на пътя с преимущество, знак „ Стоп “, както и табелите за изскачащи ненадейно животни на пътя. Причината е, че тези знаци най-често се слагат на по-обезлюдени места.

„ На местата, където дребен път през полето се включва в по-главен, постоянно има знак, че колите по шосето начело са с преимущество и би трябвало да се пропуснат. Именно тези табели изчезват най-често, тъй като са на по-безлюдни места. Понякога има и знак „ Стоп “ в случай че пътят е „ черен “ и също табелата се оказва доста привлекателна за крадците “, обясниха застрахователи пред „ Монитор “, на които им се постанова да изплащат знаците, с цел да могат общините и АПИ да ги подменят. „ Повечето знаци са застраховани като част от пътната инфраструктура. Те са много скъпи и не можем да си позволим да ги оставим на произвола на ориста.

Цените им стартират от 155 лв. за квадратен метър. Това са най-евтините. Повечето обаче се купуват от 456 лв. за квадрат. Застраховаме и мантинелите, които потеглят от 47,20 лв. за линеен метър и стигат до 274 лв. “, обясниха чиновници на пътната организация и общините пред „ Монитор “.

Именно след изплатените застраховки станали ясни и загубите за страната от изчезналите знаци. Много сигнали стигнали и до полицията. От Министерство на вътрешните работи открили, че изчезналите табели се употребяват по предопределение според от сезона. Ако е есента, то знаците се употребяват за печене на чушки. „ Стоп “-ът, които е от хубава и лека сплав, се поставя върху огъня и след бързо обгаряне на боята стартира да се носи мирис на печени пиперки. Пролетно време пък табелите били откривани по обшивките на покриви, с цел да се спре течът, появил се през миналата зима. Лятото, когато по селата няма доста работа, пътните знаци ставали разменна монета в пунктовете за скрап. За една табела умерено се взимали пет лв.. Металните стойки пък служели като колове на дворни огради и даже за подпиране на лозници в късно лято, когато асмите са натежали от плод. В градовете най-често изчезвали знаците, които отбелязват приближаването на пешеходна пътека.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР