та Бенга е отвлечен от територията, която сега носи името

...
та Бенга е отвлечен от територията, която сега носи името
Коментари Харесай

Как човек беше изложен в клетка за маймуни в САЩ

та Бенга е похитен от територията, която в този момент носи името Демократична република Конго, през 1904 година и отведен в Съединени американски щати, с цел да бъде изложен в зоологическа градина, написа Би Би Си.

Повече от век откакто притегля интернационалното внимание с слагането на младия африканец в клетката на маймуните, зоопаркът „ Бронкс” в Ню Йорк най-сетне изрази страдание за станалото.

Кристиан Сампер, президент и изпълнителен шеф на Обществото за запазване на дивата природа, даде обещание, че организацията, която ръководи зоопарка, ще се ангажира с цялостна бистрота във връзка с случилото се.

Бенга е освободен в края на 1906 година вследствие на възходяща рецензия към управата на зоопарка, както в Съединени американски щати, по този начин и по света.



Документи разкриват, че по това време от „ Бронкс” са се пробвали да прикрият случая, като даже са обсъждали да основат история, съгласно която африканецът е бил чиновник в зоологическата градина.

Отвлечен от американска комерсиална експедиция в тогавашната белгийска колония Конго, Бенга е на 12 или 13 години, когато е откаран в Ню Орлиънс и показван на Световния панаир в Сейнт Луис.



През септември 1906 година той е изложен за 20 дни в нюйоркския зоопарк „ Бронкс”, привличайки големи тълпи.

В следствие е освободен и изпратен в дом за сираци. После учи в богословската семинария и приключва колежа за чернокожи студенти във Вирджиния.



През март 1916 година се прострелва с револвер. Смятало се, че е бил на възраст към 25 години.

Същата година публикация в „ Ню Йорк Таймс” афишира излагането му в клетката на маймуните за „ градска легенда”.



Написаното, несъмнено опонира на многочислените публикации, които десетилетие по-рано се появяват във вестниците в Съединени американски щати и в Европа.

Самият „ Ню Йорк Таймс” написа през 1906 година: „ Бушмен споделя клетка с маймуни в зоопарка „ Бронкс”.



А през 1992 година даже се появява книга, в която се твърди, че в действителност Бенга и похитителите му били другари, а африканецът отпътувал в Съединени американски щати непринудено.

От документите излиза наяве, че Уилям Хорнадей, създател на зоологическата градина, засипал с кости пода на клетката, в която се намирал Ота Бенга, с цел да сътвори усещане за канибализъм и даже се хвалел, че африканецът има „ най-хубавата стая в маймунската къща”.

Навремето зоологическата градина в Бронкс се трансформира в един от най-влиятелните разпространители на измислени теории за расовата малоценност, които към момента резонират в публичното схващане в Съединени американски щати.

Why e take zoo 114 years to apologise say dem put Congolese man Ota Benga inside cage with monkey.

— BBC Pidgin (@bbcnewspidgin)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР