Т.нар. зомби лед може да увеличи значително морското равнище с

...
Т.нар. зомби лед може да увеличи значително морското равнище с
Коментари Харесай

Топящият се зомби лед от Гренландия буди тревога

Т.нар. зомби лед може да усили доста морското ниво с до 25 и повече см, сочи ново изследване, оповестено в Journal Nature Climate Change. То е дело на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC).

Според учените през идващите години изменението на климата може да докара до значително повишаване на морското ниво.

Това е мъртъв лед. Той просто ще се стопи и ще изчезне от ледената завивка, споделя съавторът на проучването Уилям Колган, глациолог в Геоложката работа на Дания и Гренландия (GEUS).

Този лед попада в океана, без значение какъв сюжет за климатичните излъчвания преглеждаме сега, добавя той.

Според създателите на изследването може да преглеждаме зомби леда като “дефицит в бюджета от лед ”, който се дължи на намаляването на снега.

Досега снеговалежите компенсираха загубата на лед, която се дължи на топенето на ледените покривни. Климатичните промени обаче доведоха до понижаване на снега, с помощта на резултата на парниковите газове от 80-те години на предишния век. Като резултат дефицитът ще докара до повишаване на морското ниво, написа Inhabitat.

Според създателите на изследването предстоящите 25 см са минимумът. Те считат, че в случай че не се направи нищо, морското ниво ще се повиши даже със 75 см. Според изчисленията им почти 120 трилиона тона вода ще се стопят от ледената завивка на Гренландия.

Според НАСА някои елементи на Гренландия губят годишно до 8 милиарда тона лед годишно. В Северна Гренландия обстановката е още по-лоша. Там от 2000 година насам изчезват до 29 милиарда тона лед на година. Въпреки че югоизточните и югозападните райони не демонстрират сериозна загуба на лед, тези цифри са основателна причина за паника.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР