Т.нар. Турски поток“ снабдява Европа с едно нищожно количество газ,

...
Т.нар. Турски поток“ снабдява Европа с едно нищожно количество газ,
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Битката на лобитата в ГЕРБ доведе до оскъпяването на Турски поток

„ Т.нар. „ Турски поток “ доставя Европа с едно незначително количество газ, с цел да можем да приказваме, че това е повода, поради която Путин е нападнал Украйна, откакто е основал опция за доставки на газ през България. “ Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и енергиен специалист Таско Ерменков пред Българска национална телевизия.
По неговите думи по-интересна от оповестената неотдавна пътна карта на плана е същинската история зад това по какъв начин той се е случил.
„ Когато стартира да се разисква въпроса за така наречен „ Турски поток “, в ГЕРБ се образуваха две крила – условно ще ги нарека ББ и ОА. И тези две крила се сблъскаха за това кой да бъде реализатор на плана, вследствие на което в един миг крилото на ОА завоюва малко превъзходство и дефинираха компания „ Аркад “, която безусловно няма по какъв начин да построи този план, да бъде победител в така наречен конкурс. Обаче се оказа, че тя в действителност не може и в този случай крилото ББ се включи и съумя да вкара руснаците в играта, само че защото към този момент имаше извършена процедура, на руснаците им се наложи да купят „ Аркад “, тъй че да няма нов конкурс. В резултат на което, първо, се забави строителството с много време и второ, доста се оскъпи самият план “, изясни Ерменков.
Той уточни, че в случай че преди време „ Южен поток “ е трябвало да транзитира през България 64 милиарда куб. м газ годишно и да коства 3 милиарда лева, сегашният е очакван за 11 милиарда куб. м и коства 2,5 милиарда лева
„ Другото нещо, което също е неуспех на ГЕРБ и от Българска социалистическа партия предупреждавахме, че ще се случи – „ Южен поток “ нямаше да ни коства и един лев, щяхме да го плащаме с директните такси, а ние платихме 2,5 милиарда лева, които вероятно може би в миналото ще си получим от директните такси, което не е доста несъмнено. Кучето е заровено не в пътната карта, а в тези дребни игрички, които се вършат на гърба на българския народ “, заключи социалистът.
„ Трагедията на българската политика е, че тези, които сега ръководят, те не ръководят – те са управляеми, зад тила им стои едно посолство и както самият Бойко Борисов сподели - президентът на Съединени американски щати, които ръководят България – дали да построи „ Турски поток “, дали да не го построи, дали да има държавно управление, дали да няма. Силно се колебая обаче дали самото посолство желае тази сглобка да продължи, тъй като, от една страна, тя е доста комфортна, извършва всички „ евроатлантически “ капризи, въпреки това обаче настройва болшинството български народ против този евроатлантизъм “, разяснява Таско Ерменков за актуалната политическа конюнктура в България.
По неговите думи дали ще се продава „ Лукойл “ или не е тематика не на българското държавно управление, а на притежателя на „ Лукойл “ и дали той ще издържи на натиска, който се оказва върху него.
„ Което не пречи на министър Василев да тича по света и да предлага „ Лукойл “. Това не ме учудва, тъй като в България сега Народното събрание дефинира каква да бъде технологията на нуклеарната централа, кой да я строи. Защо пък министърът на финансите да не продава нещо, което да не му принадлежи? “, обърна внимание той.
И акцентира: „ От Българска социалистическа партия постоянно сме предупреждавали, че страната може да просперира единствено и само тогава, когато се съблюдават законите, само че не законите, които се вършат сега, с цел да прикриват корупция и да я вършат законна, а тези закони, които се вършат в името на хората. Затова постоянно сме се стремяли да вършим закони в полза на жителите и на бизнеса, не на крилата ОА и ББ. “
Според Ерменков либерализацията на пазара на ток ще докара до повишение неговата цена. Той предвижда, че защото от 1 юли пазарният механизъм ще бъде водещ, а не както до момента КЕВР да дефинира цената, повишаването ще бъде с най-малко 20%.
„ Преди няколко месеца министър Василев взе 1 милиарда лева от Фонд „ Сигурност на Електроенергийната система “ и го вкара в бюджета, с цел да може да излязат сметките, с цел да влезем в еврозоната. Това потвърждава нещо, което от Българска социалистическа партия приказваме – ние не сме подготвени за еврозоната. С такива фокуси, които се вършат, първо, се компрометира стабилността на еврозоната, второ, ощетяваме непосредствено вложителите, тъй като сега няма пари, с които да се изплатят наградите на производителите на електрическа енергия от ВЕИ “, сподели още енергийният специалист.
Според него нови мощности в АЕЦ „ Козлодуй “ няма да има. „ В момента ръководещите повтарят грешките на Царя и Национална движение „Симеон Втори" при стартирането на плана „ Белене “ – безспорна политическа интервенция в процеса по създаване на мощностите. За страдание, това ще е следващият неуспех на това държавно управление да обезпечи някаква енергийна сигурност за България “, изясни Таско Ерменков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР