T-Head, подразделение на китайския технологичен гигант Alibaba Group Holding, представи

...
T-Head, подразделение на китайския технологичен гигант Alibaba Group Holding, представи
Коментари Харесай

Китайската компания T-Head представи Zhenyue 510, базиран на RISC-V PCIe 5.0 контролер за сървърни SSD дискове

T-Head, поделение на китайския софтуерен колос Alibaba Group Holding, показа PCIe 5.0 SSD контролер с ядра, основани на отворената архитектура RISC-V. Според Alibaba Cloud контролерът Zhenyue 510 ще се употребява във флаш дисковете от корпоративно равнище и ще откри приложение в личните облачни центрове за данни на Alibaba, с цел да обслужва планове, свързани с образованието по изкуствен интелект, интервенциите на СУБД, разбора на огромни данни, виртуализацията и други

Според основателите новият контролер обезпечава 30% по-ниска инертност спрямо другите сходни решения. Чипът поддържа 16 канала NAND, обезпечава скорости до 14 Gbytes/s и 3,4 милиона IOPS (ако това не е печатна грешка), предлага ефикасни LDPC логаритми и поддръжка на SR-IOV. Новият артикул на T-Head не е единствен – през месец септември InnoGrit стартира всеобщото произвеждане на YR S900, първия китайски PCIe 5.0 контролер за сървърни SSD дискове, също направен с RISC-V.

През 2019 година T-Head към този момент дебютира с основания на RISC-V чип XuanTie 910 за IoT концепцията, като решението на Alibaba беше да направи този IP блок с отворен код. T-Head е създала и ускорителя за изкуствен интелект Hanguang 800 (2019 г.) и 128-ядрения сървърен процесор Arm Yitian 710 (2021 г.), предопределени за облачни услуги. Решенията се употребяват главно в границите на КНР.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР